Odgovorne spolne navike: ispravan put do zdravlja

by Dalida Tomek

Liberalizacija spolnosti sa sobom je donijela promjene pa tako danas sve veći broj mladih ljudi rano stupa u spolne odnose često mijenjajući partnere čime se povećava rizik od spolno prenosivih bolesti.

Postoji preko 20 spolno prenosivih bolesti, a najčešće se javljaju Humani papiloma virus (HPV), klamidija, gonoreja, genitalni herpes i sifilis. CheckPoint Zagreb – centar za zdravlje i edukaciju mladih nudi usluge besplatnog individualnog savjetovanja sa stručnjacima te edukacije, informiranje i preporuke koje su ujedno i prvi korak u prevenciji spolnih bolesti.

 

Faktori prijenosa zaraze

Rizici i načini prijenosa zaraze ovise o nizu faktora. Spolno ponašanje partnera, njegove navike i učestale promjene partnera jedan su od glavnih čimbenika uz korištenje prezervativa. Osim toga, ako je partnerova zaraza u višem stupnju time se povećava rizik koji je znantno veći u akutnoj fazi zaraze. Zbog osjetljivosti spolnih organa žene su podložnije obolijevanju od spolnih bolesti.

Putem sluznice rodnice, penisa, analnog otvora ili usne šupljine zaraza ulazi u naše tijelo, a to određuje način spolnog odnosa i spolne navike. Vrijeme inkubacije, od zaraze do pojave prvih simptoma, razlikuje se za svaku spolnu bolest. Primjerice, za klamidiju je to od 7 do 21 dan dok je za HPV od mjesec dana do nekoliko godina. Nije pravilo da kod infekcije simptomi moraju pokazati, ali ta osoba je i dalje zarazna za druge.

 

Iako su simptomi spolno prenosivih bolesti često oskudni, posebice kod muškaraca, važno ih je prepoznati i liječiti. Kod žena se javljaju simptomi poput intezivnog svrbeža i žarenja vanjskog spolovila, otežano i bolno mokrenje, povećanja količina i promijenjen izgled i miris iscjetka iz rodnice, ranice, mjehurići ili bradavice na koži spolovila ili anusa te bol prilikom spolnog odnosa. Muškarci su također skloni otežanom i bolnom mokrenju te ranicama, mjehurićima ili bradavicama na koži spolovila ili anusa, a javljaju se i crvenilo, bol i svrbež vrha penisa često popraćen otokom i intezivnim neugodnim mirisom.

Mjere zaštite

Jedina pouzdana mjera prevencije spolno prenosivih bolesti jest apstinencija, odnosno suzdržavanje od spolnih odnosa. Međutim, odgovornim ponašanjem u spolnim odnosima smanjuje se rizik zaraze kao i odgađanjem prvog spolnog odnosa te ostvarivanjem seksualnog kontakta isključivo s jednom osobom ili stupanjem u kontakt samo s osobama kojima vjerujete. Kontracepcijske pilule, iako sprječavaju trudnoću, ne štite od spolno prenosivih bolesti već je potrebna redovita i pravilna upotreba prezervativa što vrijedi i za one koji se koriste kontracepcijskim tabletama.

 

Još jedna od preventivnih mjera jest i redovan odlazak liječniku jer neliječene spolno prenosive bolesti mogu imati posljedice na opće i na reproduktivno zdravlje pojedinca. Infekcije kod oba spola mogu izazvati neplodnost. Kod žena se događaju veće komplikacije te je povećan rizik od izvanmaterničnih trudnoća i spontanih pobačaja.

Spolno prenosive bolesti ne prolaze same od sebe

U većini slučajeva spolno prenosive bolesti ne prolaze same od sebe. Osim što odgađanje liječenja ostavlja trajne posljedice na zdravlje pojedinca ono predstavlja i rizik za spolne partnere. Bakterijske spolno prenosive bolesti poput gonoreje, sifilisa i klamidije najčešće se liječe antibioticima dok su virusne najčešće kronične. Po tom pitanju specifičnan je HPV koji se najčešće u razdoblju od dvije godine „očisti“ iz organizma.

Većina spolno prenosivih bolesti može se dobiti više puta iako su osobe uspješno izliječene. Upravo je to još jedan od razloga kako je važno odgovorno se ponašati i usvojiti pravila zaštite od spolno prenosivih bolesti.

 

Moglo bi vas zanimati: Kontracepcija i top 5 mitova o kontracepciji – stanimo im na kraj

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Unsplash

Možda će vam se svidjeti