Nećete vjerovati – kava je ipak dobra za vas, evo zašto

by Nataša Krstičević
kava-slowliving

Samo prave kavopije znat će točno kakav osjećaj stvara već sam spomen riječi – kava. I tijelo i um preplavi osjećaj zadovoljstva kad srknete onaj prvi topli gutljaj. I to pripremljeno baš onako kako volite – sa šećerom ili bez, s mlijekom ili bez, kratka ili duža, turska ili instant.

Najčešće se govori o lošim stranama kave, odnosno po čemu kava ipak nije dobra za zdravlje. No, postoje ipak dobre strane kave! Odnosno, kava može biti i dobra za zdravlje. Naravno, ako je pijete u razumnim količinama.

Evo, zašto biste je trebali piti!

Duže ćete živjeti

Iako je mnogi gledaju kao lošu, kava je prepuna antioksidansa, koji pomažu tijelu u borbi protiv štetnih tvari. Posebno je korisna za ljude između 50 i 70 godina, za koje je istraživanjem dokazano da bi im šalica kave na dan mogla smanjiti rizik od smrti zbog problema sa srcem.

Popravlja raspoloženje

To je ono što smo spomenuli na početku! Prema istraživanju Škole javnog zdravlja Sveučilišta Harvard žene koje su pile četiri šalice (četiri?!) kave na dan, bile su 20 posto manje sklone depresiji nego žene koje ju uopće nisu pile.
Naravno, nemojte na svoju ruku piti četiri šalice kave na dan, molimo vas.

Smanjuje rizik od raka

Ista količina kave (četiri šalice?!) smanjuje, navodno, rizik od malignog melanoma. Pokazalo je to istraživanje američkog Nacionalnog instituta za rak.

Smanjuje rizik od Alzheimera

Razine proteina koji se povezuju s obolijevanjem od Alzheimerove bolesti bile su znatno manje kod osoba koje su pile do pet (pet?!) šalica kave dnevno – ili više.

Smanjuje se rizik od dijabetesa tipa 2

Neke statistike kažu da kavopije imaju čak i do 50 posto manju šansu dobiti dijabetes tipa 2. To je bolest, vjerujemo da znate, kod koje je povišen šećer i inzulin u tijelu.

Osjećate manju bol

Kava vas umiruje, zar ne? Sam osjećaj srkanja kave može imati taj učinak. No, kava uistinu ima protein koji ima blago umirujući učinak koji je sličan morfiju. Pokazala je to studija provedena u Brazilu, domovini kave. A može vas i riješiti stresa! Savršeno, zar ne?

Daje energiju

To je općepoznato i jedan od najčešćih razloga zašto ju pijemo i volimo. Kava sadrži kofein, a kofein stimulira središnji živčani sustav, te se tako učinkovito bori protiv umora i povećava razinu energije.

Pomaže u borbi s težinom

Da, dobro ste pročitali. Istraživanje je pokazalo da kava pomaže zdravlju probavnog sustava, a ujedno i mijenja masnoće koje se pohranjuju u tijelu. S druge strane, slično je istraživanje pokazalo da uzrok toga leži u tome da su ljudi koji konzumiraju kavu fizički aktivniji.

Eto, pa tko kaže da nije dobro piti kavu! Naravno, nemojte odmah navaliti na četiri ili pet šalica kave na dan. Zadržat ćemo, usprkos raznim istraživanjima, stav da je umjerenost, kao i u svemu, dobra i u konzumaciji kave.

Možda će vam se svidjeti