Ne volite lijekove protiv bolova? Pokušajte prirodno

by Nataša Krstičević
lijekovi-protiv-bolova-slowliving

Lijekovi protiv bolova su vam omraženi i pokušavate ih izbjeći kad god možete? Razumijemo vas u potpunosti. Živimo u vremenu kad smo zatrpani informacijama o bolestima i više nego inače, te kad su nuspojave toliko često spominjana riječ da smo na nju gotovo oguglali.

Ako ste među onima kojima lijekovi protiv bolova stvaraju nelagodu na sam spomen, možda možete pokušati riješiti se boli prirodnim putem. Pacijenti koji redovito ili često uzimaju ibuprofen ili paracetamol mogu ozbiljno naštetiti jetri.

Naravno, ako imate bilo kakvu upalu i trpite jake bolove, posegnut ćete za lijekom za kratkoročno razrješenje. Ali postoje i neke prirodne opcije koje bi vam mogle pomoći u borbi protiv bolova.

Moćna kurkuma

Kurkuma ili kurkumin u visokim dozama može biti gotovo jednako učinkovit kao ibuprofen protiv bolova ili za smanjenje oteklina. Postoje znanstveni dokazi da redovito uzimanje ekstrakta kurkumina (1000mg na dan) tijekom 8-12 tjedana može smanjiti simptome artritisa i donijeti jednako olakšanje kao kod ibuprofena.

Istraživanja su također pokazala da kurkumin ciljano djeluje na upaljene stanice i zaustavlja određene enzime koji su odgovorni za upalu.

Vruće – hladno

Kad na bolno mjesto stavite nešto vruće, to će povećati protok krvi, pa time i dovod kisika na bolno mjesto i tako pomoći ublažiti bol. Kad na to isto mjesto zatim stavite nešto hladno, to će smanjiti protok krvi i time u biti „isprati“ to područje od tvari koje uzrokuju upalu i raznih toksina, što također ima analgetsko djelovanje.

Dakle, ako izmjenjujete vruće i hladno na bolnom mjestu, možemo zamisliti da tako vrućinom na bolno mjesto dovodimo dobre tvari, a hladnom odvodimo one loše. Tako u tijelu stvaramo dobru okolinu za izlječenje.

Krećite se!

Tek 20 minuta aktivnosti u danu dovoljno je za ublažavanje upale. U jednom istraživanju sudionici su hodali po traci 20 minuta, a prije i poslije im je vađena krv. Nakon samo tih 20 minuta, broj stimuliranih stanica koje proizvode TNF – faktor tumorske nekroze. Ukratko i daleko jasnije – smanjuje se potencijal za upalu.

Moglo bi vas zanimati i: Eterinčna ulja koja umiruju vaše tijelo

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti