Mirisne svijeće stvaraju posebnu atmosferu, ali kako djeluju na naše zdravlje?

by Anđela Sabranović

Malo što može unijeti poseban ugođaj u prostor kao što čine mirisne svijeće. Osim što uživamo u romantičnoj svjetlosti koju daju, volimo i suptilne mirise koji se šire našim domom.
No, jeste li se ikad zapisali koliko su one dobre za naše zdravlje? Nažalost, morat ćemo razočarati brojne obožavatelje svijeća jer jako često i nisu baš najbolja opcija za nas. Kada pogledate sastav svijeća iz masovne proizvodnje i proučite sastojke jer biste se mogli pomalo i šokirati.

Jako puno svijeća koje su danas na tržištu su izrađene od parafina, materijala dobivenog iz nafte, ugljena ili škriljevca.

Iz ovih sirovina dobiva se parafinski vosak koji je sličan prirodnom, ali je nešto čvršći od njega. Prednost mu je to što je bijele boje te je jednostavan za izradu svijeća, a i značajno je jeftiniji od pčelinjeg od kojeg su se nekad ranije izrađivale svijeće.

Osim toga parafin može sadržavati kemikalije benzen i toluen, a njih danas smatramo kancerogenim.

Uz to utvrđeno je kako određeni kemijski sastojci u parafinskom vosku mogu uzrokovati poteškoće kod ljudi koji imaju probleme s alergijama i astmom te općenito s disanjem.

Prije su fitilji sadržavali olovo koje doslovno može uzrokovati trovanje. Srećom, upotreba olova je danas zabranjena.

Koje su nam alternative?

Za parafinske svijeće i one sa sintetičkim uljima nema pravila ni zabrana. Ipak, ne morate se u potpunosti odreći svijeća ako slijedite ove smjernice.

Svijeće od pčelinjeg voska

Najbolja i najsigurnija opcija su svijeće od pčelinjeg voska s pamučnim fitiljem, koji ne sadrže otrovne kemikalije. Pčelinji vosak može koštati čak šest puta više od parafina, pa mnogi proizvođači svijeća miješaju parafin sa svojim pčelinjim voskom kako bi smanjili troškove. Budite sigurni da na naljepnici vaših svijeća stoji naznačeno da su izrađene isključivo od pčelinjeg voska.

Svijeće od sojinog voska

Svijeće od sojinog voska su odlična opcija jer su i cjenovno prihvatljivije. Osim toga one su netoksične, biorazgradive, topive u vodi, traju duže, imaju pamučni fitilj i ekološki su prihvatljive.

Eterična ulja

Čista eterična ulja mogu vam pružiti opuštanje kao i mirisne svijeće, a uz to možete birati i blendati svoje mirise.

Eterična ulja su vrlo moćna. Istražite najbolji način korištenja ulja s kojima radite, kao i sve mjere opreza koje trebate poduzeti s njima. Danas na tržištu imamo toliko različitih difuzora koja čak i isijavaju svjetlost te su idealna zamjena za svijeće.

Moglo bi vas zanimati i: E-cigarete – mudriji izbor ili još jedna štetna verzija nikotina?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!