E-cigarete – mudriji izbor ili još jedna štetna verzija nikotina?

by Anđela Sabranović

Sigurno ste i vi primijetili kako u posljednje vrijeme na svakom koraku možemo vidjeti ljude koji konzumiraju e-cigarete… Što se to događa, zašto su odjednom toliko popularne te jesu li štetne? To su samo neka od pitanja koja svima prolaze kroz glavu.

Proveli smo malo istraživanje, a što smo otkrili saznajte u nastavku.

Nije lako prestati

Koliko je doista teško prestati s pušenjem pokazuje podatak da čak 7 od 10 pušača kaže da želi prestati, ali jednostavno ne može. Kada znamo da je jedna trećina svih smrti od srčanih bolesti uzrokovana pušenjem, ne čudi da gotovo svi žele pronaći način da prestanu s ovom štetnom navikom. Mnogi se u tim fazama pokušaja odvikavanja odlučuju za e-cigarete.

Prije svega, ono što moramo naglasiti jeste kako je znanstvenicima trebalo oko 30 godina da utvrde sve štetnosti koje klasične cigarete imaju na naše zdravlje. Stoga, možemo očekivati kako će toliko vremena biti potrebno i kako bi se u potpunosti znalo kako to dugoročno na naše tijelo djeluju e-cigarete. Ono što se zna do sada ne zvuči obećavajuće.

Činjenice o e-cigaretama

Manje štetne od klasičnih, ALI…
E-cigarete sadrže nikotin, arome i druge kemikalije kako bi se dobio aerosol koji se udiše. Aerosoli imaju negativan učinak na membranu koja oblaže unutrašnjost srca i krvnih žila te pomaže u kontroli zgrušavanja krvi, kažu znanstvenici.
Smanjena funkcija membrane, poznate kao endotel, može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Izazivaju ovisnost poput klasičnih cigareta
E-cigarete baš poput klasičnih sadrže nikotin za koji su istraživanja dokazala da izaziva ovisnost jednako kao heroin ili kokain.

Nisu alat za prestanak pušenja
Iako se promoviraju i kao alat za prestanak pušenja, stvarnost je potpuno drugačija.
Ljudi najčešće nastave pušiti i njih i klasične cigarete.

Mladi sve više koriste e-cigarete
Dokazano je kako su e-cigarete opet pušenje učinile atraktivnim za mlade. To potvrđuje podatak kako je više od 2 milijuna američkih srednjoškolaca prijavilo korištenje e-cigareta u 2021. godini, a više od 8 od 10 mladih koristilo je e-cigarete s okusom.

Kako e-cigarete djeluju na nas?
Proizvodi za vaping testirani su na štakorima, a krvne žile su im se suzile do 67 posto, slično kao i kod začepljenja žila zbog cigareta.

Ono što trenutačno najviše zabrinjava u vezi s e-cigaretama je činjenica kako nije dovoljno dobro istraženo kakav utjecaj na naše tijelo ima dugoročno korištenje. U svakom slučaju, budite oprezni i ako već pušite pokušajte pronaći neki drugi, “zdraviji” način za prestanak. Imajte na umu kako je prestanak pušenja najbolje što možete pokloniti svom tijelu. Sretno!

Moglo bi vas zanimati i: Kod moždanog udara vrijeme nije vaš prijatelj – ono ubija

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!