Intolerancija na laktozu – saznajte koji su simptomi i što učiniti ako ih prepoznate kod sebe

by Anđela Sabranović

Osjećate kako vam kava s mlijekom sve manje godi i poslije svake osjećate probavne tegobe? Naše tijelo je jako pametno te svaku njegovu poruku trebamo dobro poslušati i o njoj razmisliti. Probavne smetnje poslije mlijeka često ukazuju na intoleranciju na laktozu.
Intolerancija na laktozu podrazumijeva probavni problem s kojim se danas suočava sve više ljudi, a javlja se jer tijelo jednostavno ne može probaviti laktozu. Laktoza je, inače, vrsta mliječnog šećera koja se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. A ne možemo ga probaviti jer u organizmu nemamo dovoljno enzima laktaze. Ovo vam može smanjiti kvalitetu života, istina, ali uz prilagodbu prehrane, nećete patiti. 

Srećom, danas postoje brojne vrste mlijeka i mliječnih proizvoda koji su prilagođeni osobama s intolerancijom na laktozu, a oni bez razmišljanja mogu koristiti i biljna mlijeka. 

Ako ste intolerantni na laktozu ili sumnjate na to, znajte da niste usamljeni. Naime, u našim područjima je udio intolerantnih na laktozu u populaciji je oko 20%. 

Kako prepoznati intoleranciju na laktozu?

Najčešći simptomi intolerancije na laktozu su vezani za probavu.
Ono što se najprije primijeti je sljedeće:

  • bolovi u trbuhu koji se javljaju do 2 sata nakon konzumiranja mlijeka i/ili mliječnih proizvoda
  • mučnina
  • nadutost
  • proljev
  • osjećaj “kruljenja” u crijevima
  • problem s vjetrovima

Ipak, jedan dio ljudi s intolerancijom na laktozu primjećuje i druge smetnje među kojima su najčešće:

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • slabije pamćenje
  • srčane aritmije (rijetko)

Postoje tri različita oblika intolerancije na laktozu:

Primarni nedostatak laktaze – posljedica genetike, odnosno već smanjenje razine laktaze na 10 posto od one koja je bila na rođenju.
Sekundarni nedostatak laktaze – prolazno stanje koje proizlazi iz oštećenja crijeva; javlja se nakon neke druge bolesti koja ošteti sluznicu crijeva, zbog čega dolazi do smanjenja razine laktaze (takve bolesti mogu biti infekcije kao što je rotavirus, pa celijakija, lijekovi, alkohol…)
Prirođeni nedostatak laktaze – urođena smanjena razina enzima laktaze koja je vrlo rijetka; radi se ustvari o autosomalnoj bolesti uzrokovanoj mutacijom u genu koji proizvodi laktazu.

Alergija na mlijeko ili intolerancija na laktozu?

Oko 20% osoba koje su intolerantne na laktozu su zapravo i alergične na proteine kravljeg mlijeka. Ono po čemu je alergija na proteine mlijeka specifična jeste to da se češće javlja kod dojenčadi i djece do dvije godine starosti nego u odraslih. Može se manifestirati i na koži uz svrbež i crvenilo, crvenilo očiju i simptome kao što su curenje nosa, kihanje, crvenilo u području usta te probavne smetnje: grčeve, mučninu, povraćanje i proljev. Kod alergija na mlijeko vrlo je važno napraviti alergijske testove i iz prehrane u potpunosti isključiti mlijeko.

Što učiniti ako se utvrdi da ste intolerantni na laktozu?

Iako može biti izuzetno neugodna, dobra vijest je da intolerancija na laktozu nije opasna te je jednostavno potrebno prilagoditi se stanju. Danas postoji jako puno zamjena za mlijeko, ali i mlijeka i mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze ili čak potpuno bez nje te ovo stanje nije prepreka za uživanje u zdravim, hranjivim i ukusnim jelima.

Moglo bi vas zanimati i: Uz ovih 5 taktika brzo ćete sniziti kolesterol, onaj loši!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!