Goji bobice imaju više antioksidanasa od bilo koje druge namirnice i to je samo jedan od razloga zašto ih uvrstiti u prehranu

by Dalia Žmegač-Kunić

Goji bobice nisu ništa manje vrijedne od ostalog bobičastog voća o kojem smo ranije pisali, osobito kada je zdravlje i fini okus u pitanju. Njihovu dobrobit na ljudsko zdravlje savršeno opisuje nadimak „crveni dijamanti“ i smatra ih se jednom od najmoćnijih biljaka na svijetu.

Američka inicijativa za mjerenje antioksidativnih svojstava prisutnih u određenoj hrani, ocijenila je da goji bobice zaslužuju prvo mjesto, a to znači da najviše od sve hrane vrve ovim moćnim sastojkom koji ljudskom organizmu pomaže u borbi protiv štetnih radikala i usporava proces starenja. No, osim važnih antioksidativnih svojstava, goji bobice obiluju i ostalim potrebnim nutrijentima koji sudjeluju u jačanju imunološkog sustava, a mi smo popisali sve benefite koje njihova konzumacija još donosi.

Protuupalno djelovanje

Učinkovite su kod suzbijanja raznih upalnih stanja zbog svojih specifičnih protuupalnih svojstava, a također štite bubrege, jetru i mokraćni sustav.

Borba protiv lošeg raspoloženja

Istraživanja su pokazala kako su anksioznost i loše raspoloženje vrlo česti u današnjoj izazovnoj i ubrzanoj svakodnevici. Kako bismo ih otklonili na prirodan način, osim meditacija, mogu itekako pomoći i određene namirnice ravno iz prirode. Jedne od njih su i goji bobice koje su bogate vitaminima B i C, a upravo ti vitamini mogu pomoći u lovu na bolje raspoloženje.

Zdravlje kože

Goji bobice zbog obilja vitamina C utječu na zdravlje kože i pomažu u nastojanju da naš ten bude sjajniji i svježiji.

Poboljšavaju cirkulaciju

Loša cirkulacija i problemi s krvnim tlakom izazovi su s kojima se susreću brojni pojedinci, bez obzira na životnu dob. Goji bobice se tradicionalno tisućama godina koriste za snižavanje povišenog krvnog tlaka u kineskoj medicini.

Reguliraju kilograme

Njihova snaga je veliko nutritivno bogatstvo, a nasuprot tome, imaju jako malo kalorija što ih čini idealnom namirnicom za osobe kojima je iz zdravstvenih ili estetskih razloga važno održavanje optimalne tjelesne težine. Nizak glikemijski indeks i obilje vlakana koje sadrže također pomažu kod regulacije želje za (slatkom) hranom i postizanja osjećaja sitosti.

Goji bobice koriste se u prehrani kao dodatak slatkim, ali i slanim jelima, a mogu se jesti i sušene. Idealan su sastojak za kolače i razne zdrave slastice poput proteinskih pločica, a mogu biti i tajni sastojak neke zdrave salate koju ste odlučili pojesti za večeru.

Moglo bi vas zanimati i: Acai bobice – atraktivno voće u službi zdravlja

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti