Danas obilježavamo Međunarodni dan muškaraca

by Vjera Pađen

Svakog 19. studenog diljem svijeta obilježavamo Međunarodni dan muškaraca, kako bi se istaknule pozitivne vrijednosti koje muškarci donose svijetu, svojim obiteljima, zajednici i društvu.

Na ovaj dan ističu se svi pozitivni muški uzori u društvu i podiže se svijest o značaju brige o fizičkom i mentalnom zdravlju dječaka i muškaraca, koje često ostane zanemareno, kao i sterotipima i predrasudama o rodnim ulogama. Mnogi se pitaju zašto muškarcima treba poseban dan u godini. Međutim, ova vrsta službenog dana je muškarcima potrebna, kao i podrška koju dobiju na taj način, podjednako kao i ostalim grupama ljudi. Da, postoji i Dan očeva, ali to nije isto budući da svi muškarci ne moraju nužno ostvariti tu ulogu u svom životu.

Međunarodni dan muškaraca je prvi put obilježen 19.11.1999. godine u Trinidadu i Tobagu. Danas se obilježava u više od 60 država širom svijeta. Na ovaj dan se promovira poticanje rodne ravnopravnosti, kao jedinog puta kojim društvo može napredovati u budućnosti.

Muškarci se također svakodnevno suočavaju sa nizom zdravstvenih izazova, o kojima je važno govoriti, baš kao što to i mi radimo na našem portalu. Trenutna istraživanja govore, da je stopa samoubojstava muškaraca gotovo tri puta veća nego kod žena. Također, muškarci umiru u prosjeku 4-5 godina prije žena i dvostruko češće obolijevaju od raka pluća. Također, dvostruko češće pate od srčanih bolesti, nego žene.

Odbacite stereotipe

Pored očitih činjenica i statističkih podataka, važno je istaknuti da su muškarci, poput žena, različiti i drugačiji. Iako je 2021. godina na izmaku, i dalje postoje stereotipi i predrasude o tome, kako bi “pravi” muškarci trebali izgledati i ponašati se, što moderno društvo posljednjih godina karakterizira kao “toksičnu muškost”. Dovoljna je samokratka analiza društvenih mreža, i lako ćete doći do zaključka da sve veći broj muškaraca napokon odlučuje pokazati svoj identitet baš onakav kakav je, bez potrebe da se uklopi u stereotipnu “sliku” savršenog muškarca.

Empatiju bismo trebali proširiti i na one koji izgledaju, kao da im je najmanje potrebna podrška. Jer, od muškaraca se očekuje da ispune svoje dužnosti u društvu, baš kao i žene. Ipak, muškarcima je mnogo teže pokazati ranjivost i emocije, jer se to ne uklapa u imaginarnu i osuđujuću sliku nametnutu od današnjeg društva.

Zato Međunarodni dan muškaraca ima cilj muškarcima i dječacima pokazati istinske vrijednosti, karakter i odgovornosti muškarca. Za kraj bismo podjelili sa vama citat koji pripada Mahatmi Gandhiju:

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.

Tek kada svi, i muškarci i žene, damo pozitivan primjer, stvoriti ćemo pošteno i sigurno društvo, koje svima pruža priliku za napredak.

Moglo bi vas zanimati: SLOVENIJA: Donosimo 3 ideje za vikend pred nama

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti