Četiri načina kako postići vitalnost tijela i uma

by Dalia Žmegač-Kunić

Pitate li se i vi ponekad je li vitalnost samo mit? Činjenica je kako smo svakodnevno u potrazi za idealnom formulom koja bi nas instantno odvela do ispunjenijeg života, međutim sva ta instant rješenja koja moderan život donosi nisu ono što doista ispunjava.

Sreću i ispunjenje moguće je postići uz balans između tijela i uma, odnosno uz vitalnost. Upravo je vitalnost taj izvor iz kojeg možemo i trebamo crpiti energiju i harmoniju. Kako bismo vam pomogli na putu otkrivanja vlastite vitalnosti tijela i uma, donosimo nekoliko prijedloga kako ju pronaći i potaknuti.

Jasnoća uma

Krenite od svojih misli. Često se kaže: “Kakve su ti misli, takav ti je i život.” Mentalna stimulacija služi upravo tome, da razbistrimo svoj um od nepotrebnih opterećenja kojima smo izloženi na dnevnoj bazi te da održimo razinu aktivnosti kroz nove, pozitivne, inspirativne ideje i razne kognitivne izazove poput zagonetki, učenja novih vještina, čitanja štiva koje nas inspirira i tjera na napredak i slično. Nije samo fizička energija ta koja nas održava sposobnima rješavati sve što nas očekuje. Higijena mentalne energije je baza s kojom bi svatko od nas trebao kretati svakoga jutra, kako bi naše razbuđivanje teklo prirodno i veselo u smjeru blistavije vitalnosti.

Bliskost s drugima

Ono što se danas često zaboravlja, a dio je svačijeg života, jest upravo ta socijalna povezanost koju ostvarujemo kroz bliskost i emocije. Zagrljaji i osmjesi koje dijelimo s dragim ljudima u nama potiču proizvodnju oksitocina koji nam je neophodan za dobar osjećaj koji želimo što duže zadržati. Ostvarivanje emocionalnih dobrobiti za kojima vapi svaki čovjek zasigurno su dobar put prema zdravlju i vitalnosti.

Otkrivanje svojih strasti

U svakom razdoblju života postoji nešto za čime žudimo, kao i nešto prema čemu gajimo posebne strasti i ljubav. Nekome je to hobi, a nekome posao od kojeg zarađuje, sve ovisi kako ste si posložili život. Svrha koja je bitna svakom ljudskom biću itekako se njeguje preko svega onoga što nas pokreće i čini da se osjećamo boljima, vrijednijima i korisnijima. Otkrijte svoje ciljeve, zapišite ih i sigurno putujte prema svemu od čega vam srce brže zakuca.

Život u trenutku

Važnost mindfulnessa više uopće nije potrebno posebno naglašavati i objašnjavati. Svatko tko imalo brine o sebi i o tome da se osjeća i živi sretnije, svjestan je koliko je važno cijeniti sadašnji trenutak i zahvalnost za sve dobrobiti s kojima se susrećemo u svome životu. Kroz tehnike mindfulnessa, otpuštanje stresa i neprestanu težnju za zdravljem tijela i uma, vitalnost nam je sve bliže i bliže.

Moglo bi vas zanimati i: Ova sezonska namirnica utječe pozitivno na tjelesno, ali i na mentalno zdravlje

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!