Borovnice možda kriju tajnu zacjeljivanja kroničnih rana

by Nataša Krstičević
borovnice

Borovnice samo što nisu počele stizati, a vole ih mnogi i mogu jesti u svakom obliku. Zdrave su, to već znamo, i trebali bismo ih jesti što češće. No, jeste li znali da bi možda upravo borovnice mogle čuvati tajnu zacjeljivanja rana na koži?

Znanstvenici na Sveučilištu Maine došli su do zaključka da ova superhrana, borovnice, može pomoći krvnim žilama da se razvijaju, a stanicama da migriraju. Možda vam to ne govori puno, ali oba ova procesa ključna su za – zacjeljivanje rana. Tijekom istraživanja znanstvenici su liječili rane kod miševa ekstraktom fenola koji se dobiva iz divljih borovnica, a to je dalo obećavajuće rezultate.

Moćno voće

Fenoli su prirodan sastojak nekih prehrambenih namirnica koji djeluju kao antioksidant, te sprječavaju oštećenje stanica ili pomažu zacijeliti kronične rane. Takve bi rane bile opekotine, rane nastale zbog dijabetesa, čirevi. Liječnici takve rane najčešće okarakteriziraju kao rane koje se ne mogu zaliječiti, zbog smanjene vaskularizacije ili razvoja krvnih žila bogatih nutrijentima.

Slično su istraživanje znanstvenici već radili i dobili slične rezultate za tkivo u ljudskoj pupčanoj vrpci. Rane s ekstraktom fenola na koži 12 posto su više zarasle.

Inače, da su borovnice moćno voće pokazuje i činjenica da pomažu spriječiti bolesti srca, reguliraju razinu šećera u krvi, popravljaju vid, te ublažavaju nelagodu koja se može javiti zbog probavnih smetnji u želucu.

Možda će vam se svidjeti