Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

by Anđela Sabranović

Mjesec listopad proglašen je Mjesecom borbe protiv raka dojke u svijetu te se, s tim u svezi, u listopadu održava niz akcija i događanja s ciljem skretanja pozornosti na potrebu za ranom detekcijom raka dojke te povećanjem mogućnosti njegova izlječenja. 

U listopadu se u Hrvatskoj i svijetu održava humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upravo upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Obilježavanje ovog Dana počelo je prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca.

 

 

Drugi važan datum je 7. listopada, koji je Hrvatski sabor proglasio Nacionalnim danom borbe protiv raka dojke. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke se može izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju:

“Rak dojke je najčešće sijelo raka u žena u RH, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj, u 2015. godini su zabilježene 2748 novooboljele žene  (stopa 126,3/100.000), a od ove zloćudne bolesti su u 2017. godini umrle 853 žene (stopa 40,0/100.000). Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.” 

Prepoznavši veličinu ovog javnozdravstvenog problema, a sukladno preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 29. lipnja 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

 

 

Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 – 25 %, otkriti rak dojke u što većem postotku u početnom stadiju te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojim se promjene na dojci mogu otkriti u prosjeku oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine se u okviru programa probira na mamografski pregled pozivaju žene u dobi između 50 i 69 godina. Više od 90 % bolesnica s rakom dojke se može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i bolest ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96 %.

I stoga, ODAZIV I JAVLJANJE NA KONTROLNI PREGLED DOJKI može biti od životne važnosti – ODAZOVITE SE!

U organizaciji i provedbi  Nacionalnog programa sudjeluju: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, 54 zdravstvene ustanove s radiološkim jedinicama (21 dom zdravlja, NZJZ „dr. Andrija Štampar“ i  32 bolnice), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, liječnici obiteljske medicine i patronažna služba.

 

 

 

Izvor: HZJZ

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!