Zašto nam koža izgleda gore na putovanjima? 

by Dalia Žmegač-Kunić

Dok mi istražujemo destinacije o kojima maštamo i planiramo scene koje ćemo pohraniti duboko u naša sjećanja, koža našeg lica često ima malo manje entuzijastičan plan. Naime, puno puta se čini da u takvim situacijama ona izgleda gore nego inače.

Pročitajte tekst u nastavku i saznajte razloge zašto je to tako te otkrijte savjete za skincare rutinu na putovanjima.

Tvrdoća voda

Voda u različitim gradovima sadrži i različite količine minerala. To može imati veći utjecaj na kožu nego što mislite. Tvrda voda ima veće razine kalcija i magnezija što se može negativno odraziti na kožu. Osim toga tvrda voda ima visoku alkalnost, što može utjecati na pH kože. Iako je malo vjerojatno da bi tvrda voda uzrokovala akne ako ih već nemate, ona može poremetiti kožnu barijeru, pogoršati postojeće akne, ali i doprinijeti suhoći kože.

Promjena klime

Čim zakoračimo u zrakoplov ili u automobil, naša se koža već susreće s prvim promjenama i uvjetima na koje inače nije navikla. Suhi zrak, grijanje ili klima te promjena vremenskih uvjeta na lokaciji na koju smo doputovali koži predstavlja stres zbog čega će možda biti dehidrirana ili promijenjene teksture.

Putovanje kao stres

Da, dobro ste pročitali, putovanje je mnogima asocijacija za opuštanje i uživanje, no to ne znači da ne može biti i stresno. Izazovi s kojima se na putovanjima možemo susresti, mogu utjecati na disbalans hormona u tijelu što posljedično neminovno dovodi do problema s kožom poput akni i drugih iritacija.

Nedostatak sna

Iako nam se zbog putne groznice i uzbuđenja koje imamo na putovanjima može činiti da uopće nismo umorni, činjenica je da se na takvoj vrsti odmora itekako umaramo. Poremećaj ustaljenih obrazaca sna često će nam donijeti podočnjake i lošiji izgled kože.

3 savjeta za skincare rutinu na putovanjima

Ipak, postoje načini kako pomoći svojoj koži da se lakše prilagodi novim uvjetima. Ovo su naši savjeti kako joj vratiti blistavost i svježinu:

  • Redovita hidratacija
  • Zaštita od sunca
  • Izbjegavanje nezdravih obroka

Dakle, dok istražujemo svijet, ne zaboravimo paziti na svoju kožu. Ona je naš najvjerniji suputnik na putovanjima i zaslužuje pažnju i njegu kako bi ostala sjajna i zdrava, bez obzira na sve izazove koje putovanje može donijeti.

Moglo bi vas zanimati i: Uštedite novac i napravite pedikuru doma uz ovih 6 savjeta

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!