Zadržite svoju produktivnost kada radite od doma

by Anđela Sabranović

Iako je srećom vrijeme pandemije daleko iza nas, ponekad imamo osjećaj da nam je donijelo promjene kojih se nećemo, a ni ne želimo odreći. Jedna od tih promjena je sve učestaliji rad od doma koji je od 2020. godine postao jedan od najvećih trendova u poslovnom svijetu.

Iako naravno ima onih koji i dalje vole tradicionalne poslove iz ureda, sve više ljudi bira raditi od doma zbog mnoštva razloga. Neke od najčešćih prednosti koje se ističu su fleksibilnost, osjećaj slobode, mogućnost kreiranja rasporeda po svom, ušteda vremena u prometu i slično. Ipak, iako ima mnogo prednosti postoje i izazovi među kojima se nekako najčešće izdvaja nemogućnost jednakog fokusiranja na posao što u konačnici negativno utječe na produktivnost.

Potaknuti tim razmišljanjem istražili smo koji su to načini na koje se može zadržati jednaka produktivnost i kada se radi van ureda.

1. Držite se svog rasporeda

Možda bi se moglo reći i kako gotovo sve poteškoće vezane za rad od doma dolaze zbog toga što se ponekad tako izazovno pridržavati svog rasporeda. Prije svega, jako je važno da definirate koje je to vrijeme u danu kada osjećate da imate najviše energije te da upravo to vrijeme iskoristite za najzahtjevnije poslovne zadatke. Naravno da ponekad izgleda privlačno ujutro duže spavati ili navečer otići kasno na spavanje zbog serije, ali činjenica je da se posao neće sam završiti, a odgađanje vam samo donosi dugoročne izazove… Isto tako kada imate točno određeno radno vrijeme, jednostavnije ćete i organizirati slobodno, a to je ona podjela koja nam je svima toliko potrebna za svakodnevno funkcioniranje uz maksimalnu produktivnost.

2. Koristite sve prednosti tehnologije, a izbjegnite zamke

Malo po malo došli smo do toga da nam je tehnologija postala najveći neprijatelj produktivnosti. Notifikacija koja bi nam teoretski trebala oduzeti jednu minutu vodi ka 20 minuta potpuno nesvjesnog skrolanja i to baš u vrijeme kada ste odlučili početi s poslom. Ovim situacijama možete jednostavno stati na kraj tako što ćete tehnologiju okrenuti u svoju korist te početi koristiti aplikaciju koja vam drži fokus tamo gdje treba biti. Aplikacija se zove Serene, a sve o njoj pogledajte ovdje.

3. Učinite svoje pauze zabavnim

Jedna od velikih prednosti rada van ureda su beskrajne mogućnosti za korištenje pauza. Mnogi nažalost svejedno vrijeme provedu i dalje doma uz mobitel… Kako do toga ne bi dolazilo možete se zaputiti u kratku šetnju, trgovinu, razgovarati s dragom osobom, poslušati neki zabavan podcast ili pročitati nekoliko stranica knjige. Poslije tih aktivnosti osjećat ćete se stvarno odmornije.

4. Poštujte svoje radno vrijeme i postavljajte granice drugima

Nažalost mnogi i dalje ne razumiju da je i rad van ureda jednako ozbiljan te da zahtjeva potpuno jednak angažman i koncentraciju. Možda imate člana obitelji ili prijatelja koji vam bez najave dolaze ili vas stalno zovu ne shvaćajući da vi stvarno radite… Kod ovih situacija jako je važno postaviti jasne granice i tako zaštiti svoj profesionalan odnos prema poslu.

5. Večer prije definirajte prioritete za sutra

Iako se često jutro ostavlja za planiranje, večer je zapravo savršeno vrijeme jer nas ujutro često dočeka mnoštvo mailova koji nam skrenu fokus od šire slike koja je zapravo ono najvažnije. Zato večer prije napišite tri najvažnija prioriteta u danu te poslije toga i sve ostalo što želite obaviti. Vidjet ćete kako će vam dan početi smislenije i produktivnije. Sretno!

Moglo bi vas zanimati i: Uz ove trikove unaprijedite svoju produktivnost

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!