Kako pronaći mir u svakom danu?

by Anđela Sabranović

Kada smo jako mladi skloni smo razmišljati kako je ono najbolje i najvažnije u životu iz dana u dan dobro se zabavljati. Onda se jednog dana probudimo i shvatimo da zabava jeste važna, ali da je mnogo važniji naš unutarnji mir. Ipak, živimo u svijetu koji nam nudi sve osim mira te je važno pronaći svoje mehanizme za postizanje istog.

U nastavku smo izdvojili nekoliko savjeta koji će vam možda pomoći da bez obzira na ono što se događa oko vas, uvijek čuvate i nosite mir unutar sebe.

Definirajte svoje prioritete večer prije

Mnogi od nas su skloni ujutro kada dođu na posao pisati beskrajne TO DO liste koje često rezultiraju panikom. Umjesto toga Leo Babuta, autor knjige “Manje je više” objašnjava kako manje zadataka na TO DO listi djeluje pozitivno na našu produktivnost. Sada se možda pitate kako smanjiti broj zadataka. Njegov odgovor je tako što ćete večer prije razmisliti o tome što su vam doista najvažniji zadaci u nadolazećem danu. Idealno bi bilo da kao prioritet stavite tri veća zadatka poslije kojih će slijediti oni manje bitni.

Pravite često pauze

Pauza poslije mentalno zahtjevnog posla nije luksuz nego čista potreba našeg tijela i uma.
Jako je teško držati fokus duže od 45 minuta te bi bilo idealno da poslije tog vremenskog razdoblja odmorite oči barem 5 minuta uz meditaciju ili jednostavno kavu.
Kada u danu imate malo duže pauze zaputite se u kratku šetnju i poslije nekog vremena pitat ćete se kako ste uopće živjeli bez redovnih pauza u danu. One će vratiti mir u svaki vaš dan.

Naučite se fokusirati na jednu aktivnost u jednom trenutku

Ako želite da vas mir prati u svakodnevici, ključno je da zaboravite na multitasking.
Mnogi činjenicu da danas zbog tehnologije možemo istovremeno obavljati više stvari ističu kao veliku prednost… Stvarnost je daleko od toga jer multitasking smanjuje našu produktivnost za čak 50%. Ključ svega je u fokusu na aktivnost kojom se u određenom trenutku bavimo.

Unesite male trenutke sreće u svoje dane

Nitko ne može uvijek i po cijeli dan biti sretan, ali svi možemo pronaći trenutke sreće u svom danu. Razmislite što je to što vas doista raduje… Za nekoga će to biti nekoliko stranica knjige, a za nekoga toplo mirisno pecivo ujutro. Kada otkrijete svoju malu formulu sreće svjesno je birajte za svaki svoj dan.

Hobiji su put prema čistoj sreći

Kada ste posljednji put radili nešto samo za svoju dušu? Kada smo djeca uživamo u crtanju, bavimo se različitim kreativnim aktivnostima, vozimo bicikl, plešemo, pjevamo, a onda odrastemo i počnemo misliti da nam sve to više nije potrebno. Koliko to nije istinito uvjerit ćete se kada se opet okušate u hobiju koji ste nekad voljeli. Iznenada će vam se vratiti ona dječja sreća i bezbrižnost uz mir naravno…

Sretno u pronalasku mira!

Moglo bi vas zanimati i: Tri inspirativna podsjetnika uz koje ćete bolje živjeti svoju self-care rutinu

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!