Varivo s kvinojom i crvenom lećom je odličan odabir nakon blagdana

by Anđela Sabranović

Tražite zdravo i ukusno jelo koje možete brzo pripremiti poslije posla i koje ćete moći jesti i sutra? Onda imamo odličan recept za vas! Naime, varivo od kvinoje, crvene leće i kelja je odličan izvor aminokiselina, vlakana, ali i vitamina C.

Sama riječ “varivo” djeluje pomalo opuštajuće na nas jer nas odmah asocira na toplinu doma i mamine kuhinje.
A nakon blagdana tijekom kojih redovito pretjeramo s hranom, i to onom ne baš najboljom za naš organizam, variva nam dođu kao melem na ranu!
Ako se pitate zašto su variva zdrava, ona su prije svega savršen izvor vitamina i minerala, a uz to mogu zagrijati organizam i poboljšati probavu. Nije li upravo to ono što nam treba ovih dana?

Ovo jelo je prilagođeno veganima te osobama koje izbjegavaju gluten.

Priprema je jako jednostavna, a sve detalje pogledajte u nastavku.

RECEPT

SASTOJCI

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 3 mrkve
  • 3 komada celera
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žličice mljevenog kima
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice mljevene kurkume
  • 1/2 šalice suhe crvene leće
  • 1/2 šalice suhe kvinoje
  • 2 žličice fine morske soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 4 šalice vode
  • 1 konzerva rajčice narezane na kockice
  • 2 šalice kelja

UPUTE

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri i pirjajte luk, mrkvu i celer dok ne počnu omekšavati, oko 5 minuta.
  2. Dodajte češnjak, kumin, đumbir i kurkumu i miješajte još jednu minutu
  3. Dodajte leću, kvinoju, vodu, sol, malo mljevenog crnog papra i rajčice s njihovim sokom.
  4. Nakon što zavrije, smanjite vatru i ostavite da se kuha dok leća ne omekša, oko 20 minuta.
  5. Kada leća i povrće jako omekšaju, umiješajte nasjeckani kelj kuhajte još samo nekoliko minuta. Po želji dodatno začinite i poslužite toplo.

Jedna porcija ovog jela ima 163 kalorije, 26 g ugljikohidrata i 8 g proteina.

Dobar tek!

Moglo bi vas zanimati i: Veganski namazi idealni za doručak ili međuobrok

Tekst: Anđela Sabranović

Foto i recept: detoxinista.com

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!