Umjetnost usporavanja: Kako zadržati smirenost u ubrzanom svakodnevnom ritmu?

by Dalia Žmegač-Kunić

Moderni svijet nudi mnogo sjajnog blještavila od kojih nam se zjenice instantno rašire i ni sami ne znamo što bismo od marketinških i konzumerističkih „slatkiša“ najprije ugrabili, a činjenica jest da nam malošto od toga zaista treba. U kaosu sačinjenom od kroničnog nedostatka vremena i neprekidne jurnjave za ciljevima koje imamo u svojim glavama, često nam je serviran i prešutni pritisak da stalno moramo biti produktivni i gladni novih izazova. A kada je vrijeme za usporavanje? Je li usporavanje danas postalo umjetnost?

Filozofija slow livinga u sebi krije brojne trikove i strategije za očuvanje unutarnjeg mira i postizanje zadovoljstva u svakodnevnom životu, a neke od savjeta kako zadržati tu smirenost u svakodnevnom ritmu možete otkriti niže u tekstu.

Zaboravite život na autopilotu

Živjeti toliko brzo da radimo sve automatski, bez razmišljanja i svjesnosti trenutka, postaje u jednu ruku i žalosno, osobito ako osvijestimo činjenicu koliko je život zaista lijep. Uz takav način funkcioniranja propuštamo doživjeti okuse omiljene hrane, mirise koje volimo poput jutarnje kave ili pokošene trave, osjećaj povjetarca u kosi ili zraka sunca na golim ramenima u kasno ljeto. Toliko je trenutaka koje tek treba proživjeti i doživjeti na pravi način, koji tek čekaju da ih primijetimo i u njima uživamo, a sve je to nemoguće ako ne razvijemo osjećaj svjesnosti, odnosno prakticiranja mindfulnessa. Pokušajte to učiniti samo jednom i bit će vam u potpunosti jasno o čemu govorimo.

Napravite listu prioriteta

Obaveza je puno, a mi ne kažemo da ih trebate početi zanemarivati. Stvar je samo u prioritetima. Napravite vlastitu listu svojih moranja i ne dopustite da vam drugi neprestano govore što sve morate. Postoje moranja i trebanja koja mogu pričekati. Nije uvijek sve hitno i bitno koliko god se tako na prvu činilo. Vaša ideja uspjeha i prioriteta neka bude vaša nit vodilja u bolje, svjesnije i opuštenije sutra.

Ljepota je u jednostavnosti

Koliko puta smo čuli onu poznatu „Manje je više“ ili „Ljepota je u malim stvarim“? Jednostavnost je glavni ključ kada želimo usporiti i osloboditi se svih nepotrebnih obaveza, stresa, emocionalnog nereda i nejasnog fokusa.

Povežite se s prirodom

Upravo jedan od konkretnijih načina kako naglo usporiti i usvojiti tu jednostavnost u praksi je odlazak u prirodu. Odaberite najdražu sportsku odjeću i najudobnije tenisice, uzmite ruksak, u njega ubacite zdrave grickalice, vodu i dobru volju te se zaputite na najbližu planinarsku stazu. Neka ne bude odviše zahtjevna ako niste napredni u tome kako se ne biste ozlijedili ili zaradili veliku upalu mišića. Zakoračite u šumsku oazu zelenila i zvukova od kojih vam se čini kako vam netko masira um. Nakon takvog iskustva bit ćete toliko sretni i opušteni, da će vam jednostavno postati teško opet naglo ubaciti u veliku brzinu.

Nagradite se

Nije svaka nagrada nužno materijalna. Imajte na umu vlastitu vrijednost i važnost brige o sebi. To nije sebičnost, to je svjesni put prema zdravlju i idealnom balansu tijela i uma kojem svi težimo. Uživajte u malim stvarima, volite sebe, ugađajte si i svjesno birajte sreću, mir i opuštenost.

Moglo bi vas zanimati i: Održavanje odnosa u svijetu brzine: Kako graditi dublje veze s ljudima

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!