Tri pitanja koja si trebate postaviti ako želite živjeti minimalizam

by Anđela Sabranović

Prije nego krenemo u bilo kakve životne odluke ključno je odgovoriti si na pitanje zašto uopće želimo nešto mijenjati.

Kada nemamo odgovor na to pitanje svi naši ciljevi, motivi i ostalo su nedovoljno jasni da bismo doista napravili neku promjenu. Važnošću ovog pitanja bavi se i popularna knjiga autora Simona Sineka “Počni sa zašto”.

Posljednjih godina jako puno slušamo o minimalizmu, ali ne možete se odlučiti za takav stil života ako ne znate koji su benefiti istog. Zato smo u nastavku izdvojili tri pitanja koja će vas doista osvijestiti i možda čak i probuditi.
Uživajte!

Daju li stvari ili usluge koje kupujete dodatnu vrijednost vašem životu?

Ovo je pitanje koje vam može promijeniti život. Možda to zvuči kao pretjerana tvrdnja, ali ako ga doista shvatite i krenete svakodnevno primjenjivati, vi ćete doista imati samo ono što vam pomaže da iz dana u dan rastete.

Jako puno naših potrošačkih odluka dolazi od vanjskih stimulansa. Tako primjerice možete vidjeti jako skupu torbicu i poželjet ćete je kupiti jer se nameće kao stvar koja je i statusni simbol iako o tome svjesno ne razmišljate.
Ipak, kada se zapitate dodaje li ta torbica dodatnu vrijednost vašem životu više od neke druge koja je kvalitetna, ali ne nosi određenu etiketu, shvatit ćete da obje jednako vrše svrhu za koju su napravljene. Kada jednom tako sagledate stvari, teško ćete se vratiti na stari način razmišljanja.

Jesu li vaši prioriteti u skladu s vašim vrijednostima i odražavaju li to vaše dnevne aktivnosti?

Minimalizam ne podrazumijeva samo odbacivanje viška stvari kako se često misli nego i odbacivanje svega što nije u skladu s vašim vrijednostima i prioritetima.
Kada nemate točno definirane vrijednosti, vi zapravo lutate bez da znate koji je vaš pravi put. To je ono o čemu ne stignemo često toliko razmišljati, a činjenica je da bismo trebali jer nitko od nas se ne želi jednog dana osvrnuti na svoj život i shvatiti da je vrijeme koristio na stvari i aktivnosti koji ustvari nisu bitni.

Kako prenijeti minimalizam na sva područja života?

Kada jednom usvojite minimalistički način razmišljanja, to će se prenijeti na sva područja vašeg života.
Shvatit ćete kako je bolje imati manje, ali pomnije osmišljene TO-DO liste, kako je bolje imati manje kvalitetnih ljudi u životu, ali i kako općenito manje ispunjeni dani donose više mira koji je zapravo temelj minimalizma.

Manje stvari donosi manje izazova, manje izazova donosi više slobode, a više slobode često i više sreće koja je na kraju krajeva i cilj svih naših nastojanja traženja čarobne formule sreće.

Moglo bi vas zanimati i: Pet načina na koje vam minimalizam vraća slobodu

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!