Ljeto i menstruacija: čuvajte intimno zdravlje

by Ana Carević

Ljetne sparine i oni dani u mjesecu znaju biti pravi izazov pa je zbog toga važno slušati svoje tijelo i voditi brigu o intimnom zdravlju koje je posebno osjetljivo u ljetnim mjesecima. Nemojte dopustiti da vam menstruacija pokvari ljetovanje već se poslužite nekima od sljedećih savjeta, ublažite bol i uživajte na odmoru.

Ljeti je u obzir potrebno uzeti više faktora koji utječu na menstrualni ciklus. Putovanje na drugu lokaciju, učestala večernja druženja i provodi, proslave, kupanje kao i duži boravak na suncu su faktori koje je potrebno uzeti u obzir. Organizam koji je naviknut na rutinu, bez previše izazova, reagira na sve te promjene bez obzira što su one pozitivne i što se dobro osjećamo. Iako su nam sve te promjene ugodne, one su povezane i sa stresom. U ovom slučaju nije riječ o visokoj razini stresa uzrokovanoj neugodnim događajima, iskustvima ili opterećenjima jer svaka promjena sa sobom donosi i posljedice. Osim toga, na sami ciklus utječe i gubitak kilograma prije ljeta i odlaska na ljetovanje. Zbog mršavljenja i intenzivnijeg vježbanja mogu se dogoditi promjene u ciklusu pa su uslijed takvih situacija nešto kraći. S druge strane, i naglo debljanje će podjednako utjecati na ciklus. Zbog svih tih promjena kojima je naše tijelo izloženo promjena menstruacije nije znak za paniku, a kod nekih žena se zna javljati i njezin izostanak.

Postoje i neka pravila kojih biste se trebale držati dok ste na moru za vrijeme ciklusa. Čak i ako nemate obilna krvarenja i bolove izbjegavajte sunčanje za vrijeme velikih vrućina koje mogu utjecati na obilnije krvarenje sunčajte se i kupajte u kasnim poslijepodnevnim satima. Izbjegavajte sjedenje na vrućem pijesku kao i boravak u vrućoj vodi jer bi se u tom slučaju krvarenje i simptomi menstruacije mogli pojačati. Nakon svakog kupanja u poslijepodnevnim satima obavezno promijenite tampon i vodite računa da su vam ruke čiste kako ne bi došlo do neželjenih infekcija. Osim tampona, jednako je važno i redovito mijenjanje kupaćeg kostima što čuva intimnu zonu od upala i infekcija.

Unosite u organizam dovoljne količine vode

Ako još uvijek ne unosite dovoljne količine vode, probajte sa sobom uvijek imati bocu koja će vam biti odličan podsjetnik na hidrataciju. Neke žene izbjegavaju unošenje vode jer su za vrijeme menstruacije već dovoljno napuhnute što je u potpunosti pogrešno. S obzirom na to da se tih dana gubi više tekućine nego inače, a uzmemo li i ljetne vrućine u obzir, potrebno je nadoknaditi izgubljeno.

Birajte hranu bogatu željezom

Obilnije menstruacije mogu dovesti i do smanjenja razine željeza u krvi pa se se savjetuje konzumacija hrane koja je bogata željezom. Neka vaš izbor budu orašasti plodovi, riba i lisnato povrće. Način je to na koji ćete spriječiti vrtoglavicu i malaksalost.

Pokrenite se

Za vrijeme menstruacije preporučuje se lagana tjelovježba. Birajte lagane vježbe istezanja, za što su upravo najpoželjnije vježbe joge koje će opustiti tijelo i um. Osim toga, poželjne su i večernje šetnje.

Posvetite se sebi

Posvetite se onomu što volite i u čemu uživate. Zbog toga ćete se osjećati ispunjenije, sretnije, a povećat će se i osjećaji zahvalnosti i empatije.

Nosite udobnu odjeću

Nosite odjeću koja dopušta koži da diše, što je iznimno važno tijekom ljeta. Izbjegavajte komade koji stišću donji dio trbuha, a pamuku uvijek dajte prednost.

Moglo bi vas zanimati: Ovim savjetima spriječite trovanje hranom u ljetnim mjesecima

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti