Ovim savjetima spriječite trovanje hranom u ljetnim mjesecima

by Ana Carević

Ljetni mjeseci, zahvaljujući visokim temperaturama kao i nepravilnim skladištenjem namirnica, sa sobom donose i povećan rizik od trovanja hranom. Oboljeti mogu svi koji konzumiraju pokvarenu hranu, a najosjetljivija su djeca, trudnice i osobe starije životne dobi. Kako bi se hrana održala svježom potrebno je voditi se smjernicama pravilnoga baratanja hranom, čuvanja i higijene hrane.

Za bakterije koje uzrokuju trovanje hranom plodno tlo za razvoj jest vlaga te povećana vlažnost zraka pa se tako one najbrže razvijaju na temperaturi od 32°C do 42°C. Posebnu pozornost potrebno je obratiti na mlijeko, mliječne proizvode, meso i jaja kao i namirnice koje sadrže sirove sastojke ili nisu dovoljno termički obrađene poput sladoleda, kolača s kremom, majoneze ili pak tartar umaka. S obzirom na to važno je pažljivo čuvati namirnice, a osim toga voditi brigu i o tomu gdje kupujemo, kako se one nabavljaju, koliko putuju te kako i na koji način ćemo ih pripremiti. Osim toga, sa sobom rizik nosi i mljeveno meso koje jedan od uobičajenih sastojaka brojnih umaka. Sve namirnice u čiju vrijednost sumnjate nemojte konzumirati. Vodite se time da promišljeno birate i kupujete onoliko koliko vam je potrebno kako ne bi došlo do nagomilavanja i propadanja hrane.

Koji su simptomi trovanja hranom? Trovanje hranom javlja se unutar 1 do 36 sati nakon konzumiranja pokvarene hrane, a simptomi najčešće traju od jednoga do sedam dana. Javljaju se bolovi i grčevi u trbuhu, mučnine, proljev, povraćanje, glavobolja, povišena tjelesna temperatura te opća slabost. Kada je trovanje hranom popraćeno višednevnim povraćanjem ili proljevom vrlo lako može doći do dehidracije. Iz toga razloga je važno vodu i minerale nadoknaditi kako ne bi došlo do dehidracije. Preporučuje se konzumacija laganih biljnih čajeva te oralnih rehidracijskih otopina koje je moguće napraviti i kod kuće. U slučajevima trovanja hranom prehrana bi trebala biti laganija i uglavnom kuhana. Od pomoći može biti aktivni medicinski ugljen kao i sredstva za povratak crijevne ravnoteže. Osobe koje se nalaze u težim stanjima trebale bi se konzultirati s liječnikom dok jedno pravilo vrijedi za sve, a to je da o upotrebi lijekova može isključivo odlučivati liječnik.

Kako spriječiti trovanje hranom?

Pravilno čuvajte namirnice

Nakon povratka iz trgovine namirnice koje se lako kvare odmah stavite u hladnjak. Kada birate hranu budite pažljivi i obratite pozornost na to da je ambalaža bez oštećenja, a da konzerve nisu napuhnute. Svježu hranu stavite u hladnjak unutar dva sata, a posebno pripazite na to da meso u hladnjaku mora biti pažljivo i dobro zamotano. Iskoristite ga u rok od dva (perad, riba) do pet (govedina, svinjetina, teletina, janjetina) dana. Održavajte temperaturu hladnjaka na 4°C te zamrzivača na -18°C.

Pravilo odmrzavanja hrane

Kada se hrana zamrzne dolazi do uništavanja mikroorganizama, plijesni, kvasca i bakterija. Međutim, kada se ona odmrzne svi ti mikroorganizmi se ponovnoj aktiviraju te razmnožavaju jednakom brzinom kao što to biva u svježoj hrani. Kada ste jednom odmrznuli hranu, važno je da s njom postupate jednako kao i sa svježom hranom.

Razdvajajte namirnice

Kako biste izbjegli zarazu najbolje je koristiti se s dvije različite daske za rezanje. Jednu od njih upotrijebite za namirnice koje je potrebno termički obraditi poput ribe i svježeg mesa, a drugu za voće i povrće.

Pojačajte higijenu

Neka higijena i u ovomu životnom polju bude na visokoj razini. Osim što biste trebali redovito prati ruke, na taj način biste trebali i održavati noževe kojima se koristite. Pripazite da ne režete istim nožem ribu pa povrće. Neka vaš hladnjak i zamrzivač također uvijek budu čisti i svježi kako biste smanjili rizik trovanja hranom.

Pobrinite se o ostacima hrane

Svu hranu je potrebno iskoristiti, a ostatke je potrebno spremiti u hladnjak kako se ne bi pokvarili. Nikada nemojte čekati više od dva sata da se pobrinite o hrani koju ćete ponovno konzumirati te ju pojedite na vrijeme, više od dva dana u hladnjaku nisu preporučena. U slučaju da je hrana promijenila miris ili boju nemojte ju jesti.

Pažljivo birajte što naručujete

Kada ste na putovanjima i izletima te ne nosite svoju hranu izbjegavajte velike obroke, pečena i pržena jela u restoranima kao i školjke te slabo pečeno meso. Neka vaš prvi odabir ne bude ni hrana koja se nudi na ulici ako uvjeti nisu sasvim sigurni.

Moglo bi vas zanimati: Ovim savjetima i pripravcima ublažite pretjerano znojenje

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti