Ležanje pod klimom je super, ali uz ove ljetne aktivnosti ostat ćete u dobroj formi

by Nataša Krstičević
ljetne aktivnosti

Ljeto i ljetne vrućine. S jedne strane – želite ići… svuda! Raditi sve, družiti se sa svima. S druge strane – želite ležati doma u klimi dok je vani 100 stupnjeva. Realno – i jedno i drugo je razumljivo. No, budimo ozbiljni. Kretati se moramo. A dok vi tražite argumente za suprotno, mi ćemo vam ipak dati nekoliko prijedloga za ljetne aktivnosti uz koje ćete ostati u formi.

TRČANJE

Jednostavno, svugdje primjenjivo, grozno, iscrpljujuće, fenomenalno… Svatko će o trčanju imati neko svoje mišljenje – neki ga preziru, neki obožavaju, neki su ga  mrzili, pa se zaljubili. Možete misliti što god hoćete, ali jedno je činjenica – nevjerojatno je dobro za zdravlje. Osim toga, uz samo pola sata umjerenog trčanja možete potrošiti i do 400 kalorija. Trčite koliko možete, ne morate odmah otrčati maraton. I, naravno, nećete trčati u podne.

Ako vam se to, ipak, ne sviđa, možete isprobati…

HODANJE

Kad navečer malo zahladi, a vi ste dan proveli u klimi i sjedeći, vrijeme je za – šetnju. Znate što je najbolje? Ne morate ništa novo učiti! Nasmijali ste se? Ali stvarno, morate samo ustati i pokrenuti se. Ako ste na godišnjem odmoru u nekom mjestu koje prvi put posjećujete, opskrbite se vodom i krenite u obilazak. Bila bi šteta da vidite samo plažu! A kalorije se troše…

Ako ste malo odvažniji, sigurno ćete obožavati…

PLANINARENJE

Modernim rječnikom – to je malo „apgrejdano“ hodanje. A pored tog, imate bonus – uživanje u prirodi. Neravan teren jako će dobro utjecati na vaše mišiće, a teret koji ćete neminovno ponijeti na leđima bit će koristan za leđa. Iako vam možda na prvu planinarenje ne zvuči kao nešto što biste uvrstili u ljetne aktivnosti, zbog prevelikog napora na prevelikim vrućinama, moramo vas na nešto podsjetiti – temperatura u šumi ili na planini je uvijek niža nego u gradu.

Ako, ipak, više volite asfalt, možda je za vas…

BICIKLIRANJE

Rijetke su aktivnosti koje tako dobro kombiniraju rad nogu i kardio vježbe kao što je to bicikliranje. Dobra je stvar što vam može poslužiti kao prijevoz, a uz sve više cijene goriva, to je veliki plus.

ODBOJKA NA PIJESKU

Da, spada pod možda najpopularnije ljetne aktivnosti na plaži, na suhom, ali s pravom. Kao prvo – zabavna je! No, osim tog, dok ju igrate, rade vam mišići ruku i nogu, a može pozitivno utjecati na vašu snagu. Druženje je veliki plus, zabava zagarantirana. Ako se dobro zaštitite od sunca, možete i po blagom suncu igrati, pa ćete ujedno i dobiti željenu boju, čak i više nego kad ležite.

A u vodi…

PLIVANJE

Da, jednako kao i s hodanjem, sad ćete reći – wow, kako mudro. No, plivanje je možda jedna od najboljih aktivnosti ikad što se tiče mišića i oblikovanja tijela, a ne morate ju učiti. Rade baš svi mišići, a jedina je aktivnost tijekom koje se nećete znojiti! I možda se podrazumijeva da ćete plivati na godišnjem, na moru, ali nekad je potrebno neke i podsjetiti – na primjer, roditelje. Oni često više vremena provedu u plićaku, pa se s mora vrate ne zaplivavši pošteno. Nemojte! Odredite vrijeme u danu kad ćete plivati ili koristite svaku priliku za to.

VOŽNJA KAJAKOM

Divota! Rade mišići ruku, jačate trup, a „plaća“ vam je pogled koji se pruža kamo god pogledate. Voda umiruje, a vi možete ići brže, sporije, uživati, sunčati se ili osvježiti kad poželite. Možete s društvom ili bez, možete ponijeti vlastiti ili iznajmiti. Ma, kajak je super!

SUP-anje

E, ovo vole svi. I ne pretjerujemo. Prije nekoliko godina je SUP daska postala hit, a mi savršeno dobro vidimo zašto! Zabavi na ovoj dasci nema kraja, a radit će vam svi mišići. Treba održati ravnotežu, treba veslati, treba se održati na dasci… A najbolje od svega je što vam jednostavno ne može dosaditi.

I, da čujemo, jeste u klimi, u sjedećem položaju? Koji je vaš idući potez?

Na kraju, ali nikako ne najmanje važno – ne zaboravite se prikladno zaštititi od sunca i uvijek pri ruci imati dovoljno vode!

Moglo bi vas zanimati i: Vježbanje na godišnjem? Uz ove jednostavne vježbe – da!

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Pexels

Možda će vam se svidjeti