Koliko puta tjedno se riba nalazi na vašem tanjuru? Otkrijte sve njezine prednosti

by Dalida Tomek

Koliko puta tjedno se riba nalazi na vašem tanjuru? Odgovor bi trebao biti dva do tri puta tjedno iako istraživanja pokazuju da ovu, vrlo zdravu namirnicu, Hrvati malo konzumiraju. Riba je najzdravija ako se priprema na najjednostavniji način, na malo maslinovog ulja, kako bi se iskoristile sve njezine prednosti. U njoj se nalaze organizmu potrebni minerali, vitamini i zdrave masnoće koje su odlična prevencija od kardiovaskularnih bolesti.

Kako bi trebala izgledati riba koju kupujete? Svježa riba ima specifičan miris mora, bistre i ispupčene oči, prekrivena je ljuskicama koje ne otpadaju, meso je na dodir elastično i nema neugodan miris dok su joj škrge sjajne i vlažne te roskaste ili crvene boje što ovisi o vrsti ribe. Osim toga, kada dodirnete svježu ribu, ona bi se trebala vratiti u prvobitan položaj. Zamrznuta riba zadržava iste nutritivne vrijednosti kao i svježa, međutim neki stručnjaci ističu da uslijed dugog stajanja može doći do oksigenacije masnih kiselina što rezultira manjim manjim postotkom zdravih masnoća u mesu. Riječna riba katkad je zanemarena u odnosu na morsku, ali dobro je naglasiti da po kvaliteti i kemijskom sastavu nema značajnije zaostatke za morskom ribom te sadržava brojne korisne nutrijente za zdravlje. Kada birate vrstu ribe, barem jednom tjedno, biste trebali u svoj meni uvrstiti masnu ribu koja sadržava najviše omega-3 masnih kiselina. Stoga, neka vaš odabir budu tuna, skuša ili srdela. 

Čuva krvožilni sustav

Riba je poznata po tomu što ima znatno veći udio esencijalnih masnih kiselina za razliku od ostalih vrsta mesa. Omega-3 masne kiseline djeluju na zdravlje srca i krvnih žila pa osobe koje redovito konzumiraju ribu imaju manji rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara. Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina jest masnija riba poput tune, lososa i srdela. Prirodno masne ribe posebno se preporučuju osobama koje boluju od dijabetesa jer smanjuju mogućnost pojave aritmije srca. S obzirom na to da su omega-3 masne kiseline organizmu potrebne nužno je unositi dovoljne količine ribe.

Bolja koncentracija i pamćenje

Budući da je riba bogata omega-3 masnim kiselinama koje imaju niz prednosti za ljudsko zdravlje, osobe koje ribu konzumiraju redovito imaju znatno bolju koncentraciju i pamćenje.

Zaslužna je za lijepu i zdravu kožu

Kvaliteta prehrane odražava se na koži lica i tijela pa biranje zdravih i nutritivno bogatih namirnica za posljedicu ima lijepu i zdravu kožu. Jedan od takvih primjera jest i riba čiji su proteini korisni za obnovu stanica kože dok omega-3 masne kiseline kožu održavaju vlažnom sprječavajući rizik od upalnih procesa.

Pomaže kod probave

Riba sprječava osjećaj težine nakon konzumacije te pozitivno djeluje na zdravlje crijeva, a sve to zahvaljujući spoju trietilaminu koji se u njoj nalazi.

Osobe koje konzumiraju ribu su dugovječnije

Osobe na čijim se jelovnicima nalaze riba i plodovi mora su dugovječnije. Zašto je tomu tako? Naime, ovakav oblik mediteranske kuhinje pridonosi zdravlju organizma, smanjuje pojavu rizika od moždanog ili srčanog udara, a zbog omega-3 masnih kiselina u krvi manja je vjerojatnost za razvoj depresije kao i brojnih drugih bolesti.

Kvalitetniji san

Kvalitetniji san i veća fokusiranost na sve obveze i zadatke tijekom dana posljedica su konzumacije ribe minimalno tri puta tjedno.

Moglo bi vas zanimati: Jednostavnim koracima do switch & ditch pristupa koji eliminira toksičnost

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti