Kako pripremiti tijelo za skijanje?

by Anđela Sabranović

Ono što je tijekom ljeta odlazak na more, to je tijekom zime odlazak na skijanje. Čim pomislimo na skijanje već zamišljamo uživanje u adrenalinu i zabavi koji taj sport sa sobom nosi. Osim toga tu je i boravak na svježem planinskom zraku, poslije kojeg posebno uživamo u toplom uz ukusnu hranu, piće i naravno omiljeno društvo. Ipak, tko god je probao skijati, zna kako je to fizički izuzetno zahtjevan sport.

Jako je zanimljivo što je skijanje sport u koji se unatoč tome jako brzo zavoli.
Znamo kako je sezona skijanja relativno kratka i uvijek je svi žele najbolje iskoristiti, a najbolji način da iskoristite vrijeme koje provedete na skijanju je da se prethodno dobro pripremite.
Rekreativni skijaši često nisu spremni za napore koji ih očekuju na stazama.

Uvjeti na stazama često podrazumijevaju strme padine, izrazito niske temperature, vjetar, led… Sve su to uvjeti na koje nismo navikli. Zato je jako važno adekvatno se pripremiti jer je upravo fizička nepripremljenost najčešći uzrok ozljeda.
Od bajkovitog odmora, čak i najmanja ozljeda može napraviti noćnu moru te smo u nastavku izdvojili nekoliko savjeta uz koje ćete biti spremni za sve što vas na stazi očekuje.

  • Priprema za stazu počinju 8 tjedana prije skijanja
  • Krenite sa jednostavnijim vježbama
  • Trenirajte 3 puta tjedno

U nastavku smo izdvojili video s vježbama koje će vas jednostavno pripremit za skijanje.

Čak i ako se osjećali potpuno spremnim za skijanje uvijek slušajte svoje tijelo jer jako lako možete dobiti upalu mišića koja će vam onemogućiti uživanje u skijanju tijekom cijelog odmora. Osim toga važno je da uvijek uzmete nutritivno bogat obrok prije odlaska na stazu.

Sretno i uživajte!

Moglo bi vas zanimati: Kranj: Gradić u kojem ćete guštati cijeli vikend

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti