Kako izgleda ‘slow living’ u gradu?

by Anđela Sabranović

Vjerujemo kako već spomen pojma ‘slow living’ povezujete sa životom u nekim manjim i mirnijim sredinama, ali to ne mora nužno biti tako. Naravno da je jednostavnije živjeti sporije kada ne gubite vrijeme i strpljenje u gradskim gužvama, ali uz male promjene možete živjeti sporije i u najvećim metropolama.

Za početak važno se podsjetiti kako je mir istinska potreba svakog čovjeka, a do njega ne možemo doći ako kroz život samo žurimo. Potrebno je u svakom danu naći trenutke u kojima će nam jedini zadatak biti osluškivanje svojih potreba i želja. Kada ste iz dana u dan fokusirani samo i isključivo na svoje TO DO liste lako vam se može dogoditi da ne prepoznate alarme koji se pale u vašem tijelu zbog potrebe za odmorom od koje nitko niti može niti treba bježati.

Kako bismo vas potaknuli da upoznate ljepote sporijeg života i u gradu u nastavku smo izdvojili nekoliko savjeta.

Neka vaš dom bude vaše utočište

Iako nam Pinterest i Instagram često ‘slow living’ prikazuju kroz ruralne sredine, kućice u cvijeću činjenica je kako većina ljudi danas ipak živi u stanovima. To ne mora značiti da vi od svog doma ne možete napraviti pravu oazu mira koja vas već svojim uređenjem poziva da usporite. Naš dom bi trebao biti mjesto koje nas puni, a ne mjesto koje nas samo prazni zbog stalne potrebe za raspremanjem i čišćenjem. Kako biste to izbjegli ključno je za početak odbaciti višak stvari i zadržati samo ono što vam je doista potrebno. U nastavku smo izdvojili jedan video s Instagrama koji nas je još jednom podsjetio koliko već sami pogled na dom koji je oslobođen od suvišnih stvari može djelovati na nas opuštajuće. Nadamo se da će i vama poslužiti kao inspiracija.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Apart.ment27 (@apart.ment27)

Nikad ne podcjenjujte snagu biljaka

Svi znamo da pogled na zelenu boju djeluje opuštajuće. Kreirajte na svom balkonu malu zelenu oazu na kojoj ćete provoditi svoje slobodno vrijeme. Ako nemate balkon, može poslužiti i prostor uz prozor. Odaberite biljke koje ne zahtijevaju puno brige ako niste osoba koja može izdvojiti malo više vremena za njegu istih.

Krenite od malih promjena

Kada uvodite promjene u svoj život važno je krenuti malim koracima. Za početak možete primjerice uvesti pauze od posla na suncu, u šetnji ili 10-minutnu večernju meditaciju prije spavanja. Vidjet ćete koliko će i to djelovati na vas. Ako ste jutarnji tip, možete primjerice uvesti doručak na balkonu uz dnevnik zahvalnosti.

Večer ostavite za sebe

Često se piše o jutarnjim rutinama, ali večernje su često podcijenjene. Vrlo je vjerojatno da će kvaliteta vašeg sna biti narušena ako vrijeme prije spavanja provodite na mobitelu. Nedavno smo imali mali izazov za uvođenje večernje rutine, pa o tome možete više i pročitati ovdje.

Potražite mirna mjesta u svom gradu

Većina velikih gradova skriva mnoštvo mirnih mjesta koja možete iskoristiti za šetnju ili primjerice za pauzu od posla. Razmislite o mirnim mjestima koja vas okružuju i pokušajte na njima što više boraviti. To može biti mali park ili čak kvartovski kafić koji ne posjećuje puno ljudi.

Prakticirajte mindfulness

Do sada smo već jako puno pisali o mindfulnessu, ali vjerujemo kako nam uvijek dobro dođe podsjetnik o snazi koju ima prakticiranje svjesnosti. Pokušajte što više vremena u svom danu provesti u trenutku, pa tako primjerice ako hodate do posla nemojte razmišljati o svemu što vas čeka taj dan nego promatrajte svako stablo, svaku biljku, pticu, osobu i vidjet ćete koliko ćete se vremenom početi radovati tim naizgled svakodnevnim sitnicama.

Velike supermarkete zamijenite tržnicama

Ima nešto posebno u gradskim tržnicama što vas potiče da usporite. Tu vas uvijek čekaju domaće i sezonske namirnice koje svojim bojama i mirisima potiču naše zdravije izbore, a tu je i svježe cvijeće koje nam uvijek podiže raspoloženje. Kada razmislite shvatit ćete kako su tržnice mjesta na kojima možete naći gotovo sve što vam je potrebno da biste imali uravnotežene i kvalitetne obroke svaki dan.

Za kraj vas želimo podsjetiti koliko je važno da naučite reći ne svemu onome što vas istinski ne raduje. Kada živite u gradu imate jako malo slobodnog vremena te ključno pažljivo planirati i birati aktivnosti koje vas pune energijom.

Moglo bi vas zanimati i: Tri razloga zašto slow living nije samo prolazni trend

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels, Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!