Kad vam crvenilo na licu više nije simpatična iznimka, možda je – rozacea

by Anđela Sabranović

Koža na vašem licu je osjetljiva, suha i često izrazito crvena? Možda ovo vaše stanje ima i medicinski naziv – rozacea. Ili rozaceja ili kuperoza – kako god ju zvali, radi se o istom problemu. Možda vam se nekad čini da vas upravo to crvenilo dovodi do ludila, posebno zbog vizualne problematike i nelagode koju vam stvara.

Moguće je, isto tako, moguće je da ćete odgađati pregled kod liječnika, misleći kako je sve u samo neki prolazni problem i kako ćete to riješiti klasičnim kremama. No, moramo vam reći – neće. Radi se, naime, o proširenim kapilarama, koje s vremenom postaju i vidljive na obrazima.

Rozacea je kronično urođeno stanje kože, javlja se u epizodama i uglavnom zahvaća lice i vlasište. Najčešće se javlja kod osoba svijetle puti, ali to nije pravilo jer se s njom zapravo može suočiti bilo tko.

Inače, ime joj je vrlo romantična podrijetla. Rozacea dolazi od latinske riječi rosaceus, što znači ruža. No, teško da ćemo se osjećati svježikao ruža dok nam je ovo crvenilo na obrazima.

Trebate li posjetiti dermatologa?

Rozacea je kronično stanje kože koje se s vremenom može pogoršati, stoga je važno da vas pregleda dermatolog ako mislite da je imate, te da procijeni je li u pitanju rozacea. Postoji mnogo savjeta i lijekova za njegu kože koji mogu pomoći u smanjenju šanse za pojavu ovog stanja, te spriječiti njeno pogoršanje.

Kako prepoznati rozaceu?

Rozacea se uglavnom javlja u 20-im godinama, a najčešće je možete prepoznati po sljedećem:

– crvenilo
– popucali kapilari
– osip koji izgledom podsjeća na akne
– peckanje

Zašto nastaje?

Smatra se kako rozaceu uzrokuje kombinacija genetike i utjecaja iz okoliša.
Čimbenici koji mogu biti dodatni okidači za rozaceu su sljedeći:

– previše začinjena hrana
– sunce
– stres
– alkohol
– vruća kupka
– kortikosteroidi

Riješit ćete se začas tih “dosada”? Eh, da, nije lako. Upravo zato nije lako riješiti se ovog stanja. No, morate biti dosljedni i uporni.

Kako izgleda terapija?

Iako ne postoji lijek za rosaceu, postoje tretmani koji mogu kontrolirati i smanjiti znakove i simptome te bolesti. Oni najčešće uključuju kombinaciju određenih lijekova i određenih promjena u načinu života.

Često se koriste antibiotici koji imaju antiupalne učinke.Trajanje liječenja ovisi o vrsti i težini simptoma, ali obično ćete primijetiti poboljšanje u roku od jednog do dva mjeseca.

Suzbijanju vidljivih simptoma jako može pomoći prehrana te se preporučuje povećati unos voća i povrća, namirnica bogatih omegom 3, puno svježe cijeđenih sokova i vode te namirnice bogate cinkom.
Što se tiče prirodnih dodataka preporučuje se obratiti pozornost na unos vitamina B2, vitamina C, a možete pokušati i s čajem od maslačka, koprive, nevena i kamilice jer su to čajevi koji čiste organizam.

Iskustva ljudi kada je rozecea u pitanju su dosta različita te ono što nekom ne pomaže, drugom je pomoglo. Baš kao i kod atopijskog dermatitisa. I nije stvar u skupim kremama ili sredstvima ili cijenama općenito. možda vam pomogne “najobičnija” i najjeftinija krema. Zato je važno isprobati različite kreme, ali i prirodne dodatke te otkriti formulu koja će biti učinkovita za vas.

Moglo bi vas zanimati i: Uz ovih 5 taktika brzo ćete sniziti kolesterol, onaj loši!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

Možda će vam se svidjeti