Jeste li znali da pilates pokreće mišiće koje druge vježbe ne mogu? Donosimo 20-minutni video

by Anđela Sabranović

Jeste li znali da pilates doista pokreće mišiće koje ne može niti jedan drugi oblik tjelovježbe?
Redovito vježbanje pilatesa donosi brojne dobrobiti za naše tijelo i zdravlje, a odlično je to što ga mogu vježbati svi, bez obzira na godine. Često će mlađe osobe pomisliti kako im je pilates možda spor, ali kada se doista unesete shvatit ćete koliko je zapravo zahtijevan i učinkovit. Kod pilatesa je kvaliteta svakog pokreta značajno važnija od samog broja ponavljanja.
Pilates je idealan za sve one koji se na treningu žele opustiti, ali i svejedno učvrstiti mišiće.

Danas vam donosimo 20-minutni video za pilates u vlastitom domu. Odlično je što vam za izvođenje vježbi nije potrebna nikakva oprema.

Benefiti pilatesa

Prvi rezultati se vide već poslije samo 8 tjedana, a u nastavku pogledajte na što sve pilates povoljno djeluje.

Fleksibilnost
Uz pilates ćete postati značajno fleksibilniji i mišiće ćete učiniti vretenastijim. To će za rezultat imati posebno lijepo oblikovane noge i ruke. Brojni profesionalni sportaši vježbaju pilates upravo zbog veće fleksibilnosti koju pruža jer uz nju ide i manja sklonost ozljedama.

Akiviranje zapostavljenih mišića
Kod pilatesa rade apsolutno svi mišići, pa čak i gležnjevi i stopala. Ne ističu se neki određeni mišići nego svi rade ravnomjerno i tako se aktivira doslovno cijelo tijelo. Već poslije prvog treninga primijetit ćete kako vas bole mišići koje nikad do sada niste ni doživljavali.

Ravnoteža
Vidjet ćete kako se u pilatesu dosta često rade vježbe za održavanje ravnoteže. Poslije nekog vremena primjetit ćete i kako ste prilikom izvođenja tih vježbi sve stabilniji, ali i kako je u svakodnevnom životu vaša ravnoteža sve bolja. Kod pilatesa je cilj tijekom vježbanja aktivirati i um, a to je najizraženije upravo kod ovih vježbi.

Uklanja bolove u leđima
Pilates je na početku trebao biti terapija za rehabilitaciju i osmislio ga je gimnastičar Joseph Pilates koji je tražio vježbe koje će ojačati tijelo s naglaskom na trbušne mišiće i tako očuvati kralježnicu i smanjiti bol i stres.

Mentalno zdravlje i bolja koncentracija
Fokusiranost na ispravno disanje prilikom pilatesa djeluje smirujuće, a dokazano smanjuje razinu stresa, snižava krvni tlak i pomaže u kvalitetnijem spavanju.

Moglo bi vas zanimati: Ovo su razlozi zbog kojih biste u svoju rutinu trebali uključiti pilates

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: YouTube “Move with Nina”

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!