Iva Mia Krušlin za Slowliving.hr: “Self- care je sinonim za prevenciju bolesti”

by Anđela Sabranović

Danas, 24.11. počela je Mindful Leadership konferencija. Jedna od govornica je Iva Mia Krušlin koja ima veliku ulogu u popularizaciji mindfulnessa u Hrvatskoj.
Ona je osnivačica udruge Mindfulness Inicijative Hrvatska. Uz to je Direktorica tvrtke Iva Mia Coaching d.o.o., predstavlja Republiku Hrvatsku u Europskoj Asocijaciji mindfulness udruga – EAMBA (European Association of Mindfulness-Based Approaches) te je članica Upravnog odbora Eambe (Europsko udruženje za mindfulness).
Jedini je certificirani coach Sveučilišta Oxford za mentalni trening „Mindfulness na radnom mjestu“ u Hrvatskoj. Certificirana je facilitatorica sistemskih, obiteljskih konstelacija i organizacijskih poslovnih konstelacija. Uživajte u našem razgovoru s njom.

Koji je po Vama savjet kako danas u ovom ubrzanom svijetu doista usporiti i pronaći vrijeme za sebe?

Vrlo je teško pronaći vrijeme za sebe u ovom užurbanom svijetu, jer uvijek je nešto drugo prioritet, a za sebe mislimo da možemo čekati. Dok ne krenu razne bolesti. Pozvala bih sve da prođu jedan mindfulness trening gdje će osvijestiti kako uzeti to vrijeme za sebe – koje može trajati od jedne minute do koliko odlučimo.

Kako je Mindfulness došao na Vaš put? Na koje je sve načine pozitivno utjecao na vaš život?

Mindfulness sam upoznala kada sam bila u SAD-u, na Harvard Kennedy School 2016. godine gdje sam stupila u kontakt s raznim učiteljima te parlamentarcima iz raznih zemalja koji prakticiraju mindfulness.

Osobe koje doista rade na sebi bez sumnje moraju proći kroz izazovna razdoblja jer nije uvijek jednostavno suočiti se s činjenicom kako mi sami trebamo preuzeti odgovornost za svoj život. Imate li neku poruku za one koji su tek na početku tog rada?

Za početak je najvažnije napraviti prvi korak. Nitko nigdje nije stigao bez da je napravio prvi korak. Drugi korak je imati puno vjere. Vjera je ona koja nam drži kormilo na putu.

Certificirani ste coach Sveučilišta Oxford za mentalni trening „Mindfulness na radnom mjestu“ u Hrvatskoj. Kako je izgledao Vaš put educiranja na tom prestižnom Sveučilištu Oxford? Koliko je cijeli proces bio izazovan?

Da, certificirana sam učiteljica Mindfulnessa na radnom mjestu Sveučilišta Oxford te Mindfulnessa u svakodnevnici Mindfulness Asocijacije iz Velike Britanije. Cijeli proces edukacije trajao je 4 godine.

Što mislite koliko u Hrvatskoj poslodavci doista brinu o mentalnom zdravlju svojih zaposlenika?

Pa mislim da se svijest o važnosti mentalne higijene polako podiže i kako to utječe na radno mjesto te učinkovitost na poslu. Postoje mnoga znanstvena istraživanja o tome.

Cjelokupno radno okruženje je danas mladim zaposlenicima izuzetno važno. Prema vašem iskustvu, što zaposlenici ističu kao najvažnije stavke za zadovoljstvo poslom?

Po mojem iskustvu, ugodna radna atmosfera i kvalitetna komunikacija su među top prioritetima.

Na konferenciji Mindful leadership ćete biti predavač, ali ćete i voditi radionicu. Što očekuje one koji posjete radionicu i predavanje?

Na konferenciji govoriti ću o vodstvu te važnosti mindfulness prakse za lidere. Također ćemo prikazati video gdje smo napravili mindfuleness vježbu u hrvatskom saboru te predstaviti rezultate našeg projekta Gradovi i Općine koji brinu.

Kako po vama možemo već od danas živjeti barem malo svjesnije?

Sada dok ovo čitate, zastanite i svjesno obratite pažnju na proces disanja u vašem tijelu. Tu ste već uzeli vrijeme za sebe, zastali ste, i obratili pažnju na to što činite.

Na našem portalu često pišemo o važnosti brige o sebi. Što je za Vas danas self-care?

Self- care je sinonim za prevenciju bolesti. To znači od kada ustanemo dok ne idemo spavati – brinuti o sebi koliko možemo. Trening koji nas podučava radu s pažnjom – mindfulenss – je od ključne važnosti u tom procesu.

Moglo bi vas zanimati i: Maja Prović za Slowliving.hr: “Danas primjenjujte mindfulness praksu i bit ćete sebi zahvalni kada nalete teški dani”

Razgovarala: Anđela Sabranović

Foto: Privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!