Evo kako možete sami potaknuti lučenje serotonina

by Anđela Sabranović

Serotonin je hormon koji je zadužen za sreću, ali to ste do sada već sigurno znali. Ono što možda niste znali jeste to da postoji nekoliko sjajnih načina na sami djelujemo na njegovu razinu. Naime, nedostatak sna, fizičke aktivnosti, usamljenost, loša prehrana se i te kako mogu odraziti na razinu ovog hormona.
Svatko od nas želi biti sretan te se u svakom slučaju vrijedi i malo pozabaviti istraživanjem načina na koje si svatko od nas može i sam pomoći. U nastavku imamo nekoliko savjeta za vas.

Simptomi niskog hormona sreće

Prvo što vam treba privući pažnju su iznenadne promjene raspoloženja. Ako se u posljednje vrijeme bez nekog stvarnog razloga često osjećate loše raspoloženo, imate poteškoće sa spavanjem, možda imate problem upravo s niskim serotoninom.

Ako ste se prepoznali u navedenim simptomima, idemo saznati što svatko od nas može napraviti.

Prijedlog aktivnosti

Povećajte vrijeme provedeno vani

Sigurno ste primijetili kako ste tijekom zime manje raspoloženi i općenito manje spremni za neke zabavne aktivnosti. Naime, budući da većinu vremena provodimo unutra i ne izlažemo se sunčevoj svjetlosti serotonin nam pada dok melatonin raste. Zato često imamo i veće potrebe za snom. To je sve uredu dok ne ometa vaše funkcioniranje. Ako jeste, pokušajte se svako jutro ili popodne zaputiti barem u kratku šetnju. Uvjereni smo kako ćete primijetiti promjene već poslije nekoliko dana.

Tjelovježba

Iako svi znamo kako tjelovježba pozitivno utječe na naše raspoloženje i dalje je malo tko konstantno aktivan. Najbolje što možete napraviti za svoje tijelo jeste dati mu 30-ak minuta fizičke aktivnosti svaki dan. Mi nismo stvoreni da bismo dane provodili samo na kauču i na stolici…

5-HTP dodaci prehrani

5-HTP dodaci prehrani pomažu podići razinu serotonina u mozgu. Budući da serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja i ponašanja, vjeruje se da 5-HTP može imati pozitivan učinak na san, raspoloženje, anksioznost, apetit, i osjećaj boli. 5-HTP je kratica za 5-hidroksitriptofan, derivat aminokiseline triptofana koja se nalazi u hrani bogatoj proteinima, poput govedine, piletine, ribe i mliječnih proizvoda. U organizmu se 5-HTP proizvodi iz triptofana. Ta se aminokiselina nalazi i u sjemenkama afričke biljke Griffonia simplicifolia, iz koje se proizvode dodaci prehrani koji sadržavaju 5-HTP, koje možete kupiti u trgovinama zdrave hrane.

Smanjite unos prerađene hrane

Visoki unos slatke i prerađene hrane uzrokovat će skokove u šećeru u krvi koji ugrožavaju razinu serotonina i posljedično loše utječu na naše raspoloženje. Za bolje raspoloženje bitna je kvaliteta hrane. Smanjite prerađenu hranu, uključujući hranu koja se čini zdravom – zaslađene energetske pločice i zaslađene žitarice. Umjesto toga, usredotočite se na nutritivno bogatu hranu i dobijete što više boje. Također, polovica našeg tanjura trebala bi biti sastavljena od povrća. Kada se tako hranite unosite dovoljno magnezija i vitamina C koji imaju jako važnu ulogu u lučenju serotonina.

Nemojte prvo gledati u ekrane

Ljeti imate veću toleranciju na duže vrijeme ispred ekrana jer se plava svjetlost emitirana s ekrana ravnomjernije slaže s prirodnom svjetlošću. Međutim, kada se više oslanjamo na umjetno svjetlo u zimskim mjesecima, vrijeme ispred ekrana brzo postaje destabilizirajuće za vaše tijelo. Umjesto stalnog gledanja u ekran, iskoristite vrijeme za kretanje, čitanje knjiga  ili za kvalitetno druženje s dragim ljudima. 

Naučite se nositi sa stresom

Naučiti se nositi sa stresom ne znači trpjeti ogromne količine stresa iz dana u dan do burnouta. To znači naučiti postaviti svoje granice kako drugima tako i sebi. Kada se ipak suočavate sa stresom, potražite svoje ispušne mehanizme. To može biti duboko disanje, tjelovježba, šetnja. Također, vodite računa o unosu kofeina jer on može utjecati na neurotransmitere i serotonin.

Moglo bi vas zanimati i: 3 navike za poboljšanje mentalnog zdravlja

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!