3 navike za poboljšanje mentalnog zdravlja

by Dalia Žmegač-Kunić

Sadržaji o mentalnom zdravlju koji su nam svakodnevno dostupni vrve brojnim savjetima kako si pomoći da bismo živjeli kvalitetnije, bolje, smislenije, opuštenije, mirnije. I to je odlično. No, jednako tako brojni tekstovi i objave na društvenim mrežama kao pokvarene ploče ističu važnost pravilne hidratacije, uravnotežene i zdrave prehrane, redovitog prakticiranja tjelesne aktivnosti i pravilne higijene sna.

A što je s navikama?

Navike su zapravo nešto što čini našu svakodnevicu i gradi naš način života. Život mijenjamo mijenjanjem navika. Mentalno zdravlje poboljšavamo zdravijim, boljim i kvalitetnijim navikama. To ne znači da već sutra trebate jutro započeti kao sasvim drugačija osoba i silom se pretvarati da ste netko tko niste. To znači da svoj život trebate pokušati obogatiti s nježnosti i laganim uvođenjem malih promjena koje će biti ključne za poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja. Ako ne uspijete nema veze. Svaki dan je nova prilika za male korake u smjeru koji vodi prema vašim snovima i vašoj boljoj verziji sebe i svog djelovanja.

Kako bismo vas inspirirali, popisali smo nekoliko jednostavnih navika koje je lako implementirati u svoje već ustaljene obrasce i tako pokušati učiniti nešto lijepo za sebe.

Otkrivanje nježnosti prema sebi

Iako vam ovo na prvu možda zvuči pomalo smiješno, nježnost je ponekad sve što nam treba. Ne trebate ju uvijek čuvati za druge. Nije sebično od vas ako ostavite malo nježnosti i za sebe. Uz nježnost prema sebi, formirat ćete svoje osjećaje na način da ćete se osjećati bolje, imati više poštovanja prema sebi, otkriti više razumijevanja za same sebe i biti neiscrpan izvor veselja iz kojeg svatko može uzeti dozu koja mu odgovara.

Prihvaćanje pogrešaka i novi start

Kada pogriješimo, automatski se krenemo optuživati, osjećamo se kao da smo sve uništili i da to što je uništeno nikada nećemo više moći popraviti. Međutim, istina je potpuno drugačija. Već sutra možete krenuti iznova i dati sve od sebe da krenete kupiti sve uništene djeliće od kojih možete ponovno sagraditi i recikliranjem napraviti jedno novo remek djelo. Naučite prihvatiti svoje pogreške jer nitko nije savršen i vjerujte da je uvijek moguće krenuti ispočetka. Nikada ništa nije izgubljeno, dok god postoji volja za popravljanjem i usavršavanjem.

Ispravna upotreba riječi „da“ i „ne“

DA trebate reći svemu što vam donosi sreću, a da pritom ne donosi nesreću nekome drugome. DA kažite svemu što vas čini boljom osobom, zbog čega se krećete prema naprijed, zbog čega skačete od veselja i uzbuđenja, zbog čega osjećate posebnu toplinu u srcu koja prešutno odobrava pojam dobrote. NE, iako sama po sebi negativna, zapravo čini riječ koja je itekako dobra jer označava poštovanje u trenucima kada je potrebno podvući granicu zbog svoje i tuđe dobrobiti. Ne osjećajte grižnju savjesti u trenucima kada je odrješito upotrijebite, a osjećate da je to bilo potrebno.

Moglo bi vas zanimati i: Self-care ideje koje možete prakticirati i tijekom tjedna

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!