Emotivne investicije u koje vrijedi uložiti tijekom života

by Dalia Žmegač-Kunić

Čim negdje pročitamo riječ „investicija“, automatski pomislimo na financije i zasigurno nam momentalno nije dobro. Međutim, ne, ovaj put ne mislimo na svijet financija, nego na ulaganja tijekom života koja direktno mogu pozitivno utjecati na naše emotivno i mentalno blagostanje. Tijekom života vrijedi uložiti u brojne nematerijalne stvari i područja, a neke od njih smo popisali i niže u tekstu. Odvojite nekoliko minuta, udobno se smjestite i uživajte u zanimljivim sugestijama za emotivne investicije. Svakako neke od njih i isprobajte, ako već niste.

Emotivne investicije u koje svjesno ulažemo

Vrijeme s obitelji i prijateljima

Bilo da smo dobre ili loše volje, vrijeme s dragim osobama može biti pravi punjač praznih baterija. Uz opuštenu atmosferu, puno smijeha, podrške i tema za razgovor, obitelj i prijatelji nas odvode u posebnu dimenziju emocija koje su nam itekako potrebne i važne. Kvalitetno provedeno vrijeme s osobama koje volimo pomažu nam u povezivanju, stvaranju vrijednih sjećanja i čine da lakše prebrodimo trenutke u kojima se ne osjećamo baš najbolje.

Samopouzdanje

Ponekad se čini da smo svi samopouzdani i da se to od svakog odraslog čovjeka traži i očekuje. Međutim, istina je potpuno drugačija. Živimo u modernom svijetu u kojem smo okruženi s puno online sadržaja koji ne utječe baš najbolje na naše samopouzdanje i često se ulovimo kako sami sebe propitujemo što sve možemo poboljšati kod sebe kada bismo bili samo malo više samopouzdaniji. Ovo je definitivno jedna od iznimno važnih investicija u svakoj fazi našeg života na kojoj nikad nije kasno početi raditi jer kada se osjećamo dobro u vlastitoj koži, to onda utječe na sve aspekte našeg života.

Osobni razvoj i mentalno zdravlje

Osobni razvoj može uključivati mnogo toga, ali uvijek treba paziti da je u skladu s mentalnim zdravljem. Postavljanje jasnih ciljeva u životu daju nam viziju i motivaciju kako se sretnije i sigurnije kretati kroz život, a njihovo praćenje i prilagođavanje je također jedan od načina na koje se možemo brinuti o sebi. Uz sve to, ne bismo nikada smjeli zaboraviti da puno truda, odricanja i rada na svim poljima za kompletno unaprjeđenje zahtijeva i odvajanje vremena za kvalitetni odmor, prakticiranje najdražih tehnika opuštanja i zdrav način života. Osobni razvoj je nešto na čemu ne treba nikada prestati raditi i što uključuje otvorenost učenju, napretku i konstantnim promjenama na putu prema najboljoj verziji sebe.

Planiranje budućnosti

Iako se uvijek kaže da je sadašnji trenutak jedino što imamo i na što možemo utjecati te da ne treba previše brinuti o budućnosti, upravo je budućnost ta koja kroji naše emotivne i mentalne dobrobiti i važno je ne zanemariti je skroz. Treba joj pristupiti odgovorno i realno, taman toliko da se na zdrave načine brinemo o tome kako da nam život bude izbalansiraniji i ispunjeniji, na načine koji nas osobno usrećuju.

Brinuti od drugima i biti odgovoran u onome čime se bavimo tijekom života, od velike je važnosti, ali emotivne investicije koje se tiču nas i našeg života također čine bitan segment kvalitetnog i sretnog života kojem svatko od nas teži.

Moglo bi vas zanimati i: Ovako kreativnost utječe na naše emocije

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!