Boravak na moru tijekom zime značajno utječe na vaše zdravlje

by Anđela Sabranović

Ako kažemo kako ništa ne opušta poput pogleda na beskrajno more koje se spaja s vedrim nebom sigurni smo kako ćete se složiti s nama. Doslovno je nemoguće odabrati što bolje djeluje na nas, promatranje izlaska ili zalaska sunca na moru. Jeste li znali da boravak na moru i tijekom zime značajno utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje?

Imamo veliku sreću pa živimo u zemlji koja nam pruža uživanje na moru tijekom cijele godine, ali ponekad to uzimamo zdravo za gotovo i zimi ne koristimo dovoljno. Boravak na suncu, uz more i na svježem zraku djeluje jako povoljno na nas i svakako bismo što više slobodnog vremena koristiti na taj način.

More ima blagotvoran učinak na naše dišne putove, a posebno kod djece. To je razlog zbog kojeg su od davnina brojna lječilišta za djecu i odrasle s bolestima dišnih putova u prošlom stoljeću bila smještena na moru.

Sigurno ste primijetili i kako su danas gotovo svi sprejevi za nos na bazi morske vode te znate koliko su snažni kada se tijekom zime suočavamo s prehladama i curenjem nosa.

Kako more djeluje na zdravlje?

Šetnja uz more djeluje povoljno na zdravlje, jer omogućuje udisanje mikrokapljica morske vode, koje nastaju od razbijanja valova o obalu.

Dokazano je da morska voda obiluje mineralima, a neki od njih su natrij, magnezij, kalcij, kalij, cink, fosfor, jod i željezo. Zamislite onda samo koliku moć za naše zdravlje svi ovi vitamini imaju zajedno. U nastavku smo izdvojili još neke benefite morske vode.

  • Broj crvenih krvnih stanica poveća se od 5 do 20 posto nakon kupanja u moru, a broj bijelih krvnih stanica povećava se još više.
  • Morska voda odličan je lijek za ljude sa slabim imunološkim sustavom, anemijom i visokim šećerom u krvi.
  • Morska voda u kombinaciji s tjelovježbom odličan je lijek za bol u kostima i mišićima, artritis, cirkulaciju i probleme nakon operacije.
  • Plivanje u moru i inhaliranje morskom vodom reduciraju simptome alergije i probleme sa sinusima.
  • Pomaže u zarastanju ožiljaka, ubrzava proces regeneracije stanica.
  • Morska voda normalizira krvni tlak i smanjuje nervozu te pomaže kod depresije i insomnije.

Uz sve to ne smijemo zaboraviti ni vitamin D koji tijelo dobiva zahvaljujući suncu, a koji nam svima nedostaje tijekom hladnih zimskih dana.

Iz svega navedenog jasno je kako more doslovno liječi dušu i tijelo i da je vikend pred nama idealan na kratki bijeg na more.

Moglo bi vas zanimati: Umjetno drvce ili prirodno u tegli? Stiže odgovor!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti