5 činjenica što se sve promijeni dolaskom majčinstva

by Dalia Žmegač-Kunić

Što god netko rekao, početak majčinstva je poseban period života koji je krajnje transformirajući, uznemirujuć i predivan istovremeno. Radikalne promjene uz koje putuje svaka žena koja postane majka mogu utjecati ne samo na fizičko i psihičko stanje, već se ogledaju u brojnim dubokim aspektima mentalnog zdravlja poput emocija, odnosa prema sebi i drugima, pogleda na život i slično. Međutim, koliko god one bile teške, te promjene puno puta ženu osnaže i dovedu do neizmjernog osobnog rasta.

San

Najčešći savjet koji sam dobila tijekom trudnoće od ljudi koji su već prije dobili djecu je: „Spavaj sad jer dolaskom djeteta više nikad nećeš (bezbrižno) spavati.“ Sjećam se da su takve konstatacije dolazile uz smijeh jer su sigurno mislili: „Ova nema pojma što ju sve čeka.“ Dugo sam željela dijete i psihički sam se pripremila na brojna odricanja, pa tako i na nedostatak sna, ali u jednom su bili u pravu. Sva ta moja priprema zapravo nije mogla dočarati težinu svih zadataka koje je majčinstvo donijelo u moj život. Iako sam mislila da ću preživjeti bez sna i da sam dobro iskoristila raniji period života u kojem sam puno spavala, to kronično odsustvo kvalitetnog sna ipak je utjecalo na brojne aspekte mog života.

Suosjećanje

Mnoge žene nemaju razvijen osjećaj za majčinstvo pri samom pogledu na drugu djecu niti se mogu emocionalno povezati s njima, a u trenu kada postanu mame, u njima se probude brojne emocije i suosjećanje koje ih često prate u daljnjem životu. Neka vas to ne zbunjuje i ne posramljuje. Niste „njanjavi“, nego je to sasvim prirodan put hormonalnih promjena koje prolazite, stoga vaše suze u situacijama koje vas prije nikada ne bi rasplakale, sada su redovit suputnik.

Organizacija

Ako prije niste mogli naći zajednički jezik s organizacijom, majčinstvo će vas zasigurno natjerati da to postignete. Žongliranje s vlastitim, obiteljskim i djetetovim potrebama zahtijevat će posebne tehnike organizacije kako biste uspjeli odraditi sve što morate, a da pritom ne izgubite strpljenje i kvalitetu života kojoj težite.

Prioriteti

Jedna od najtežih stvari koje sam morala prihvatiti dolaskom moje djevojčice na svijet je promjena prioriteta. Najteže mi je padalo što ovisim o tuđoj pomoći i zbog djetetovih potreba i rasporeda hranjenja, spavanja i svega ostaloga ne mogu samo sjesti u auto i bez pola frke odvesti se u smjeru u kojem poželim obaviti sve što moram i želim. Što prije si posložite svakodnevicu prioritetima koji su vam važni i nužni, bit će vam lakše prilagoditi se i postići dogovor sa svima koji vam mogu i žele uskočiti u razdoblju postpartuma i daljnjeg majčinstva.

Briga o novom životu

Na peto mjesto stavili smo brigu o novom životu, makar ona zapravo dolazi odmah i na vrhu je svih potreba, prioriteta i vrsta briga. Dolaskom majčinstva, vi ste osoba koja je glavna i odgovorna za brigu o jednom novom životu, osobici koja će vaš svijet okrenuti naglavačke, a vi ćete istovremeno imati osjećaj da ludite i da ste bezglavo zaljubljeni u nju. Briga za vaše dijete definitivno će postati jedina osnova za sve ostale odluke koje ćete morati donositi, a majčinstvo će vas oblikovati na način da više nikada nećete biti isti kao prije i bit ćete na to itekako ponosni.

Moglo bi vas zanimati i: Majčinski burnout: Koji su simptomi i kako se suočiti s njim?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!