Popis stvari za bebu koje vam trebaju po dolasku kući iz rodilišta

by Dalia Žmegač-Kunić

Trudnice, posebno one koje dijete očekuju po prvi put u životu, imaju u glavi brojne stvari i popise trebanja i moranja koje nije lako ispoštovati prije dolaska djeteta, kako s organizacijske, tako i s financijske strane. Mnogo je upitnika u glavama budućih majki i očeva, a uz marketinške kampanje raznih baby proizvoda, strah, uzbuđenje i razne hormonalne promjene koje trudnice prolaze, puno puta bi dobro došao jedan popis koji jasno sugerira što je to zaista potrebno po dolasku kući iz rodilišta, a što se stigne kupiti i naknadno ili uopće nije ni potrebno.
Upravo iz tog razloga, mi smo odlučili napraviti jedan takav mini vodič. U nastavku vas očekuje popis stvari za bebu koje će vam trebati odmah po dolasku kući.

Popis najvažnijih stvari za bebu

Mjesto gdje će beba spavati

Svaki roditelj ima pravo na svoje odluke, kako bi odlučio koji tip rutine najbolje odgovara u njihovoj obitelji. To se posebno odnosi na majke i one žene koje doje jer ako je njima lakše da beba spava u roditeljskom krevetu, onda se to treba prihvatiti i poštovati. Jedno je što preporučuju stručnjaci, drugo je ono što je ugodno ženi koja je nedavno rodila. Najpraktičnije su se pokazale manje kolijevke koje se mogu smjestiti izravno uz majčinu stranu kreveta i tako fiksirati da joj je dijete uvijek blizu, što će i smanjiti broj ustajanja u tom ranjivom razdoblju.

Potrepštine za prematanje

U skladu s djetetovom težinom, pelene je najbolje kupiti tako da mame nakon što rode pošalju nekoga u trgovinu i kažu im točnu veličinu pelena koje su im potrebne jer se puno puta zna dogoditi da se djeca rode drugačije težine nego što je to predviđeno ultrazvukom i pregledom. Pelene su jedna od najpotrebnijih stvari za bebu, a zatim i dobra krema za zaštitu pelenskog područja. Preporučuje se da kod prematanja pripazite na to da koristite blazinice za bebe umjesto vlažnih maramica koje dokazano mogu izazvati crvenilo i iritacije na dječjoj nježnoj koži. Prematati bebu možete i na nepropusnoj podlozi za prematanje na krevetu, ali zbog zdravlja majčinih leđa, preporučujemo da ipak imate, ako ne pravu prematalicu, onda neku fiksnu površinu koja odgovara visini roditelja, na kojoj ćete to moći obavljati bez neugodnih bolova i previjanja.

Odjeća za bebu

Isto kao i za pelene, odjeća za bebu je još jedna stvar koja će vam biti prijeko potrebna, ali pravu veličinu ćete znati tek nakon poroda. Brdo odjeće za bebu koje vidite na reklamama je zadnje što vam je potrebno jer gotovo ništa od toga nećete koristiti. Novorođenče nije igračka, nego beba koja treba udobnost i što prirodnije materijale za svoju nježnu kožu. Djeca kad se rode nekoliko mjeseci nemaju sposobnost termoregulacije tijela, stoga je bez obzira na doba godine važno da ih odjenete toplo. Naravno, ako je vani 35 stupnjeva i sredina ljeta, nećete pretjerati u slojevima, dovoljan je samo pamučni bodi s dugim rukavima. Male bebe se presvlače često jer puno puta bljucaju ili se pokakaju i popiške, pa to prijeđe na robicu. Zato, kada budete sigurni u potrebnu veličinu, opskrbite se s dovoljno bodija koje ćete imati spremne za presvlačenje u slučaju potrebe.

Mliječna formula i bočica

Bez obzira dojite ili ne, pripremite kod kuće mliječnu formulu i set bočica koje ćete koristiti u slučaju potrebe. Osobito bi vam mogle zatrebati prvu noć koju po dolasku iz rodilišta provedete u svom domu. Djeca tada osjećaju promjenu, gladni su i trebaju utjehu koja nužno dolazi od blizine majke, njenog mirisa i mlijeka (majčinog ili adaptiranog).

Autosjedalica (jaje)

Zbog sigurnosti bebe, bitno je da imate jaje u koje ćete položiti bebu odmah nakon izlaska s odjela i zatim ga fiksirati u autu prema pravilima o sigurnosti vožnje.

Stvari za njegu u postpartumu

Ako dojite, trebat će vam dobra krema s lanolinom za bradavice, šeširić koji može pomoći prilikom dojenja kada imate bolne bradavice ili ako dijete zbog toga što je sitno još ne zna dobro prihvatiti dojku, te set za njegu rana od poroda. Ono što posebno ne smijete zaboraviti su dovoljne zalihe vode za mamu jer voda, osim što je korisna za sve funkcije u tijelu, od velikog je značaja za stvaranje majčinog mlijeka.

Moglo bi vas zanimati i: Je li dojenje tema o kojoj se (pre)malo priča?Razgovarali smo s doulom Anom Ostojić

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!