Izbalansirano roditeljstvo – kako očuvati sebe dok se brinemo o vlastitoj obitelji

by Dalia Žmegač-Kunić

Mnogi će se složiti kako ključ sretnog i ispunjenog života može biti u ispravnom balansu. Ako znamo dobro balansirati između svih svojih obaveza, privatnih lunaparka i profesionalnog okruženja u kojem nastojimo rasti i napredovati, mi smo ljudi kojima u moru života, između ostalog, plovi unutarnja harmonija.
Često se dogodi kako prije nego što se ostvarimo u roditeljskoj ulozi upoznamo jednu varijantu takve harmonije i onda nas roditeljstvo potpuno izbaci s tračnica. U ovom ćemo se tekstu osvrnuti na načine kojima možemo očuvati sebe dok istovremeno brinemo o vlastitoj obitelji. Udobno se smjestite i istražite koji su to.

Postavljanje granica

Obaveze kojima nema kraja i činjenica da svima, a posebno djeci, neprestano treba vaše vrijeme i djelovanje može vas dovesti do burnouta. Zato je posebno važno pravilno postaviti osobne granice kako biste mogli očuvati svoje zdravlje i osigurati si prostor u kojemu možete (i smijete) reći „ne“ bez posljedičnog osjećaja krivnje.

Vrijeme za sebe

Koliko god klišejasto zvučalo, u vremenu koje posvećujemo samima sebi i radimo sve ono što najviše volimo, poput čitanja, nekog kreativnog zadatka, kuhanja omiljenog jela, gledanja serije koja u vama izaziva pozitivne osjećanje, opuštanja uz kupku i slično, vlastite potrebe će biti namirene na najbolji mogući način. Nakon toga osjećat ćete se ispunjenije, sretnije i otvorenije za sve one aktivnosti koje vas očekuju u odnosu s drugima i inače vam oduzimaju puno energije. Dobar roditelj mora naučiti kada je vrijeme da zbrine sebe na pravi način kako bi nakon toga mogao dati najbolje od sebe svojoj djeci.

Kvalitetno upravljanje vremenom

Umjesto da samo kukamo kako ni za što nemamo vremena, mogli bismo se posvetiti boljem planiranju koje će nas dovesti do efikasnijeg upravljanja svojim vremenom. Roditeljski dnevni raspored mora uključivati sve aktivnosti vezane za obitelj, posao, ali i za sebe same. Imajte realna očekivanja i razumijevanja za sebe, ali i sve ostale članove svoje obitelji.

Prihvaćanje nesavršenosti

Lijepo je ponekad se uljuljkati u dječji svijet mašte i bajki i vjerovati kako savršenstvo postoji. No, ako mislite kako su misli o savršenstvu idealna motivacija za vas, prije ili kasnije susrest ćete se s razočaranjima, osjetit ćete utjecaj stresa na fizičko i mentalno zdravlje i bit ćete pod neprestanim pritiskom. Vjerujemo kako si to ne želite. Upravo zato, ključno je vjerovati u nesavršeni život i svakodnevicu punu uspona i padova te s poštovanjem prihvatiti sebe kao nesavršenu osobu i roditelja unatoč svim vašim najboljim namjerama i pokušajima. Ako i skrenete s glavne ceste za koju vjerujete kako je prava za vas, stvorite prostor za fleksibilnost jer se uvijek možete vratiti na nju.

Podjela zadataka

Tko kaže da vi morate sve sami? Čak iako nemate partnera s kojim biste mogli podijeliti sve izazove roditeljstva, postoje načini i druge osobe koje će biti voljne pomoći i uskočiti onda kada to bude potrebno. Otvoreno traženje podrške i pomoći ne označava vašu slabost, a kamoli ne odustajanje. Podijelite djeci njihove zadatke. Uključivanje djece u kućanske obaveze može doprinijeti razvoju njihove odgovornosti i samostalnosti, a istovremeno će pomoći vama rasteretiti vas jednog dijela roditeljskih briga.

Dakle, planirajte proaktivno obiteljske aktivnosti, a istovremeno ne zaboravite ostaviti (makar povremeno) prostor u kojem ćete prigrliti spontanost, vrijeme za sebe i partnera te za sve one male stvari koje vas čine ispunjenima. Danas postoje brojne edukacije o roditeljstvu koje vam mogu pomoći bolje razumjeti svoju djecu u odnosu na dob u kojoj se nalaze te izgraditi ljepši i snažniji odnos s njima. Budite svjesni sebe i vlastitih emocionalnih potreba.

Ukoliko ćete ih redovito uvažavati i njegovati, istovremeno u svoj život uvodeći sve one strategije i alate koji pomažu dosegnuti dozi sklada kojem težite, izbalansirano roditeljstvo za vas će biti stavka koju ćete rado poštovati i slijediti.

Moglo bi vas zanimati i: Pilates je uvijek dobar izbor, ali evo kada je najbolji

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!