Znate li kako i kada bi se trebali uvesti dodaci prehrani? Odgovor nam je dao nutricionist Nikola Talan

by Dalia Žmegač-Kunić

Sigurni smo kako se mnogi svakodnevno pitaju kako i kada bi se trebali uvesti dodaci prehrani i koliko je važno pratiti individualne potrebe kod korištenja istih. U proljeće, kad je vrijeme posebno promjenjivo, mnogi su skloni boostati imunitet tako što primjerice odu u prvu ljekarnu i na svoju ruku kupuju vitamine bez prethodne konzultacije s liječnikom ili bilo kakve krvne pretrage.

Zašto je to loša praksa, na koje pretrage uopće otići i kome se obratiti, saznali smo u razgovoru s nutricionistom Nikolom Talanom. Pročitajte njegov tekst u nastavku i budite kotačić promjene u smjeru bolje zdravstvene edukacije i odgovornijeg ponašanja.

Proces uvođenja dodataka prehrani, nažalost, podosta je banaliziran te se najčešće konzumiraju sljedeći dodaci prehrani: oni za koje smo čuli na televiziji, pročitali na internetu ili dobili preporuku od susjede. Takva praksa u najmanju ruku dovodi do totalne beskorisnosti njihove primjene, dok postoje i situacije kada može biti izuzetno opasna!

U idealnim uvjetima, proces uvođenja dodataka prehrani trebala bi provoditi kvalificirana osoba: nutricionist, farmaceut, doktor; koja će proces pratiti od začetka ideje, početnog uvođenja dodataka prehrani te kontinuirano tijekom cijelog procesa.

U cilju maksimalnog uspjeha procesa, a ono još bitnije, u cilju sigurnosti, cijeli proces uvijek mora biti individualno prilagođen!

Dodaci prehrani i potencijalne opasnosti

Postoje brojne opasnosti ako se osoba samostalno odluči na eksperimentiranje svakojakim dodacima prehrani. Od onih poznatijih – mogućnost alergijskih reakcija ili intolerancija na pojedine sastojke, klinički značajan prekomjerni unos određenih nutrijenta pa sve do suptilnih poremećaja poput negativnog utjecaja na san, kognitivne funkcije ili čak dugoročno povećan rizik od kroničnih bolesti. Primjerice, kod osoba specifične genetičke podloge, visok unos vitamina C značajno povećava rizik od bubrežnih kamenaca. Prekomjerni unos kalcija u obliku dodataka prehrani povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti!

Zašto je važna procjena nutritivnog statusa?

Prema mojim standardima, odluka o uvođenju dodataka prehrani ovisi o nutritivnom statusu osobe, životnim okolnostima i ciljevima.

Kod navedenoga, određivanje nutritivnog statusa osobe najzahtjevniji je proces te žarišna točka mog profesionalnog djelovanja. Ja osobno, ali i cijeli Nutrivision uložili smo jako puno resursa na edukaciju te implementaciju adekvatnog određivanja nutritivnog statusa u našu metodologiju rada.

Procjena nutritivnog statusa treba sadržavati sljedeće ključne elemente:

  • Temeljni pregled kvalitete prehrane
  • Pregled kliničke, medicinske i socijalne anamneze
  • Antropometrijske parametre
  • Biokemijska i laboratorijska testiranja
  • Informacije o unosu lijekova i dodataka prehrani

Kod navedenoga posebno bih naglasio važnost biokemijskih testiranja (“vađenja krvi“) kao izuzetno zapostavljene komponente. Usred odabira adekvatnih pretraga te uz, ono još bitnije, optimalnu interpretaciju, rezultati koje dobijete pravo su zlato kod otkrivanja mikronutritivnog statusa pojedinca! Navedene podatke jednostavno ne možete dobiti nijednom drugom metodom.

Tek nakon što smo optimalno odredili nutritivni status pojedinca, krećemo s planiranjem svih prehrambenih intervencija pa tako i uvođenjem potrebitih dodataka prehrani.

Subjektivno bih svakako rekao da je najpametnija odluka javiti se nama kako bismo vas od početka do kraja procesa usmjerili prema optimalnim i sigurnim rezultatima!

Moglo bi vas zanimati i: Kakav je utjecaj preventivnog uzimanja vitamina C na naš imunitet objasnio nam je nutricionist Nikola Talan

Tekst: mag. nutr. Nikola Talan

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!