Uz ovih 5 promjena već od sutra možete živjeti malo ispunjenije

by Anđela Sabranović

Produktivnost je ono o čemu razmišljamo na dnevnoj bazi. Većina nas ima svoje beskonačno dugačke “to do” liste s kojima hodamo po cijele dane fokusirajući se često samo na ono što nismo obavili. Tako se tu nađe jako puno poslovnih i kućanskih obveza, željenih i neželjenih druženja, treninga… No, koliko zapravo često zastanete i zapitate se kako dan koji pred vama učiniti malo sretnijim?!

Hm, nekako kao da nam to i nije fokus, zar ne? Kada razmislite shvatit ćete da je to čak i pomalo tužno jer koliko samo puta ni ne stignemo pogledati nebo iznad sebe jer ga ne vidimo od stropa?!

Realno neispeglane košulje se nećemo sjećati, ali kada bismo znali da je sutra naš posljednji dan na ovoj čudesnoj Planeti žalili bi što nismo češće istinski osjećali i sunce i vjetar, pa čak i kišu na svojoj koži. Možda zvuči čak i preočito, ali je u biti istinito.

Ovo razmišljanje nas je potaknulo da razmislimo o 5 malih promjena uz koje ćemo već od sutra moći svjesnije upijati svijet koji nas okružuje.

Svaki dan pogledajte izlazak ili zalazak sunca

Koliko bi svijet bio ljepše mjesto, kada bismo svoju produktivnost mjerili doživljenim izlascima i zalascima sunca. U brzini svakodnevice bez treptaja ih propuštamo, a priroda nam svaki dan pravi najljepšu predstavu koju oči mogu zamisliti. Naravno da nismo svi jutarnji tipovi pa da možemo gledati izlazak sunca, ali čaša vina uz pogled na zalazak sunca je definitivno nešto što bi za mnoge bio savršeno opuštajući način završetka dana. Ovo je prva promjena koju možete tako jednostavno uvesti.

Vodite dnevnik zahvalnosti

Oni koji u svom životu prakticiraju zahvalnost, dokazano žive sretnije i ispunjenije živote. Kada si osvijestimo da i one naizgled male stvari koje podrazumijevamo, su isto ono o čemu netko negdje mašta, shvatit ćemo kako uvijek i u svakom danu imamo nešto zbog čega imamo čak i objektivan razlog zvati se sretnom osobom.

Spremajte se uz glazbu i ples

Ples je jedna od onih aktivnosti zbog koje se osjećamo istinski živo. Možda se i sjećate dana kada ste se za izlaske spremali uz glazbu i ples… To su sitne radosti koje nam doista mogu pomoći da se povežemo sa sobom i u svaki svoj dan unesemo malo više zadovoljstva.

Svaki dan uputite barem jedan kompliment

Možda sutra u trgovini primijetite kako je prodavačica jako ljubazna… Recite joj da ste to primijetili i vidjet ćete kako ćete se dobro osjećati, a uz to ćete znati da ste nekom uljepšali dan. Ako na društvenim mrežama pratite nekog čiji vas sadržaj inspirira, javite se toj osobi i napišite joj kako uživate u svemu što plasira. Takve male promjene ne zahtijevaju puno vašeg vremena, a ni truda, a doista čine razliku kako vama, tako i drugima.

Svjesno šetajte

Šetnja ima mnoštvo prednosti za naše fizičko, ali i mentalno zdravlje. Možete je uvesti u svoju svakodnevicu kao dio jutarnje ili večernje rutine, ali ono što je važno jeste to da pokušate vježbati prisutnost prilikom svakog koraka. Promatrajte sve očima djeteta i vidjet ćete koliko ćete samo ljepote upiti onda kada doista otvorite oči i dušu prema svemu što vas okružuje.

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest, Pexels

Moglo bi vas zanimati i: Posao ne smije definirati vaš identitet. Vi ste toliko više!

Možda će vam se svidjeti