Uz ove namirnice vaš će mozak bolje raditi i biti zdraviji

by Anđela Sabranović

Sigurni smo u jedno… Ne postoji osoba koja ne želi imati bolje pamćenje, koncentraciju i fokus, zar ne?
Uvijek mislimo kako je za to potrebna disciplina, san, navika, ali malo tko od nas razmišlja kako je zapravo pravilnom prehranom moguće značajno utjecati i na funkcije mozga.
Zato smo istražili koje su to namirnice uz koje ćete upoznati pune kapacitete svog mozga.

Orasi

Sigurno ste nekad vidjeli sliku koja pokazuje kako oblici voća, povrća i orašastih plodova često upućuju na organ za čije su zdravlje dobri.
Kada pogledate orah, odmah je jasno da izgledom podsjeća upravo na mozak. Dokazano je kako šaka oraha dnevno doista može pozitivno utjecati na pamćenje, ali i smanjiti rizik od srčanih oboljenja te od nekih oblika raka.

Kava

Evo jedne dobre vijesti za sve one kojima je prva jutarnja kava omiljeni dio dana. Naime, kava je bogata kofeinom, ali i antioksidansima što je čini odličnom potporom za zdravlje mozga.
Osnovne prednosti kave su naravno razbuđivanje, poboljšanje raspoloženja i koncentracije.

Borovnice

Borovnice imaju mnoštvo prednosti za naše zdravlje. Ipak, posebno pozitivno djeluju na mozak jer je utvrđeno kako se neki antioksidansi koji se nalaze i u borovnicama akumuliraju u mozgu i unapređuju komunikaciju između moždanih stanica.
Osim toga, utvrđeno je kako borovnice poboljšavaju pamćenje i određene kognitivne procese.
Ipak, dosta ljudi ne konzumira borovnice vrlo rijetko. Možete uvesti naviku da ih dodajete u svoju zobenu kašu ili smoothie i tako ćete biti sigurni kako ste svaki dan učinili nešto dobro za svoj mozak.

Brokule

Brokula je mnogima od nas od djetinjstva povrće koje smo izbjegavali, ali mame su bile u pravu! Brokula je izuzetno zdrava jer sadrži mnoštvo važnih sastojaka, između ostalog antioksidansa.
Izuzetno je bogata vitaminom K te jedna šalica brokule zadovoljava sve dnevne potrebe za ovim vitaminom.
Istraživanja su pokazala kako je optimalna visina vitamina K izravno povezana s boljim pamćenjem.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve sadrže snažne antioksidanse koji štite tijelo i mozak od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali.

Također su izvrstan izvor magnezija, željeza, cinka i bakra.

Svaki od ovih nutrijenata važan je za zdravlje mozga:

Cink
Ovaj element je ključan za živce. Nedostatak cinka povezan je s mnogim neurološkim stanjima, uključujući Alzheimerovu bolest, depresiju i Parkinsonovu bolest.

Magnezij
Magnezij je neophodan za učenje i pamćenje. Niske razine magnezija povezane su s mnogim neurološkim bolestima, uključujući migrenu, depresiju i epilepsiju.

Bakar
Vaš mozak koristi bakar za kontrolu živčanih signala. Kada je razina bakra niska, postoji veći rizik od značajnih poremećaja (primjer: Alzheimerova bolest).

Željezo
Nedostatak željeza često je karakteriziran “moždanom maglom” i oštećenom funkcijom mozga.

Postoji još jako puno namirnica koje su važne za zdravlje mozga, a svakako bismo izdvojili ribu, naranče, jaja, zeleni čaj… U svakom slučaju, raznovrsna i zdrava prehrana utječe na sve, pa tako i na zdravlje mozga te njezin značaj nikako ne biste trebali potcjenjivati.

Moglo bi vas zanimati i: Post usporava proces starenja i produljuje životni vijek

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!