Međunarodni dan sreće: Što je za nas i za naše čitateljice sreća?

by Anđela Sabranović

Pojam sreće proučava još od davnih dana, a danas je to jedno od pitanja kojim se bavi pozitivna psihologija koja je na neki način došla do odgovora, odnosno do potencijalne definicije sreće.

Sreća je svakako više od jednostavnog dobrog, pozitivnog raspoloženja. Možemo reći da je sreća emocionalno stanje koja uključuje osjećaje slobode, sigurnosti, unutarnjeg mira, materijalna dobra te  osjećaj zadovoljstva s vlastitim životom.  Valja napomenuti da je osjećaj sreće subjektivno iskustvo koje se temelji na vlastitim stavovima, sustavu vrijednosti, iskustvima te načinu razmišljanja osobe.

Što nam je dovoljno za sreću, kako biti sretan i što raditi da bi bili sretni? Neka budu pitanja na koja svatko od vas odgovori za sebe, jer ipak subjektivan je pojam sreća koja, ne zaboravimo, može uvelike utjecati na naš imunitet, zdravlje, dugovječnost i zadovoljstvo životom.

Stoga, biti sretan može nam biti težnja i trebala bi biti, ali samo ako uistinu sreću pronalazimo u stvarima koje nisu stvari.

U nastavku saznajte kako to sreću vidimo mi, ali i naše čitateljice.

Za mene je sreća osjećaj ispunjenosti, sklada i ravnoteže da ono što planiram i napravim, da ono što je došlo iznenada i neplanirano prihvatim i svaki dan vježbam biti što više u „ovdje i sada“ jer jedino tu se mogu izgraditi trenutci koji idu u prilog osjećaju sreće. 

Anđela

Za mene je sreća raditi ono što volim i osjećati se dobro, zdravo i poletno.
Sreća mi je i jesti finu hranu s ljudima koje cijenim i volim .
Sreća je vidjeti svoje uspjehe.
Sreća mi je kada očistim stan i imam svoj spa day.

Ena

Sreća?! Nešto dobro, došlo neočekivano. Ali ako razmislim kada sam ja sretna, onda je to kada sam u nekoj svojoj ravnoteži, zviždačem ulicom, onako prazne glave, punog srca s pogledom usmjerenim ka gore, a nogama čvrsto na tlu. 

Ana

Sreća je u malim stvarima. Sreća je za mene kada mogu bilo kome i na bilo kakav način pomoći. Sreća je kada su moja djeca dobro. Sreća je kada sebe vidimo onakvima kakvi stvarno jesmo. Sreća je kada smo iskreni prema sebi. Sreća je kada čovjek zna i može brinuti o sebi. Sreća je u nama, a ne oko nas.

Ankica

Sreća je lijep i sunčan dan, cvrkut ptice koji čujem ujutro kada ustanem, prvi proljetni cvijet koji ugledam i beharom ukrašeno stablo. To je sreća trenutka, a stalna sreća je zdravlje moje obitelji, njihov osmjeh i zajednički trenutci provedeni s njima. A posebna sreća je posjeta unuka koji donese sreću i beskrajnu radost. Doista je zanimljivo koliko to malo, a savršeno biće, koje plijeni svojom dobrotom i nevinošću može donijeti svjetlosti i nadahnuća.
Sreća je kada vidim dragu osobu i kada obradujem nekoga poklonom.
Sreća je ljubav i sloga u obitelji.
Sreća je voljeti i biti voljen.

Dragica

Za mene je sreća kad sam prisutna u trenutku pa napravim imaginarni screenshot svoga muža i svoje djece, naših sitnica u danu i uhvatim misao ovo je život kakav želim.

Kristina

Za mene je sreća muž i naša djeca. Vrijeme s njima! Sreća je more i šuma. Kava s prijateljem. Život je sreća ako znaš kako da ga živiš.

Helena

Za mene je sreća osjećaj mira i spokoja. Sreću osjećam kada rano ujutro gledam kroz prozor sa šalicom prve kave, upijam prva zrake sunce, preplavljena osjećajem zahvalnosti za još jedan dan koji mogu provesti onako kako doista želim. Sreća je pogled na sina i supruga dok su zaneseni u svojoj igri. Sreća je kvalitetan razgovor s dragom osobom… Sreća je osjećaj slobode koji me preplavljuje kada radim ono što mi puni dušu. Sreća je život!

Anđela

Za mene je sreća jutarnje buđenje u zoru praćeno istinskim osjećajem zahvalnosti za novu priliku. Nakon što sam prethodno ugodno prospavala noć – mirna, tiha i zadovoljna zakoračim u svoje jutarnje rituale koji odrede, opet, sretan korak u novi dan.
Sreća nije senzacija,
više vlastita kreacija.

Inga

Ako je sreća stvar odluke, onda je na nama da je kroz svaki trenutak u danu pokušamo prigrliti kroz svjesnu zahvalnost, a usput prigrlimo i sebe, a po meni smo onda najsretniji

Ivona

Moglo bi vas zanimati i: Sreća. Njezina je tajna u skladu ovih 6 područja života.

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!