Svakodnevni detoks? Tijelo će vam biti zahvalno na pomoći

by Nataša Krstičević
svakodnevni-detoks-slowliving

Svakodnevni detoks možete provoditi i vi, iako vam se na prvu čini pretjerano, i to bez pretjerane muke. Isplatit će vam se i osjetit ćete rezultate, te se osjećati bolje. Ali ono najvažnije je da ne morate trpjeti danima ili duže.

Naš organizam, naime, obavlja redovito prirodni proces detoksikacije, tako da svaki naš organ izbacuje suvišne tvari, u neku ruku otpad. Upravo u ovom leži ključ za svakodnevni detoks! Postoje neki mali koraci koje možemo napraviti da bismo pomogli našem tijelu u ovom procesu.

Ako ove korake uklopite u svaki dan, pomoći ćete tijelu i shvatiti da svakodnevni detoks nije nemoguć!

Vruća voda s limunom

Za opaki početak detoksa svaki dan započnite čašom tople vode s limunom i kajenskim paprom. Limun je ključan, a papar je tu samo kao dodatni poticaj za rano jutro.

Svježi hladno prešani sok

Kad popijete sok na prazan želudac, to će tijelu omogućiti bržu apsorpciju hranjivih tvari. Pravilo je: što više zelenila! Jedna od kombinacija može biti: limun, kelj, špinat, spirulina i đumbir.

Čaj diuretik

Svi takvi čajevi mogu pomoći detoksikaciji organizma kroz dan. Čaj može biti od korijena maslačka, đumbira, čička, sladića.

Dodajte jabučni ocat obrocima

On može pomoći detoksikaciji jetra. Bilo bi najbolje da bude sirov, nepročišćen i organski.

Jedite hranu koja potiče svakodnevni detoks

Jetra i bubrezi su sustav za pročišćavanje našeg tijela, pa su zato ključni za izbacivanje otpada iz tijela i, na kraju krajeva, zdravlje organizma. U prehranu uključite sljedeće kako biste pomogli tom procesu: peršin, korijander, korijen maslačka, sladić, kajenski papar, kurkuma, crvena paprika, češnjak, limun, limeta, grejp, morske alge, artičoke, cikla, spirulina, klorela. Ne zaboravite niti vlakna!

Izbjegavajte ribu bogatu živom i šećer

Izbjegavajte ribu kao što je sabljarka, tuna, morski pas i slične velike ribe, jer su bogate živom. Šećer već znate da morate izbjegavati, kao i obrađenu hranu, alkohol, kofein.

Znojite se

Znojenje je ključno za eliminaciju štetnih tvari koje se mogu nakupljati u organizmu. Za dodatni znoj posjetite saunu, krenite na satove vruće joge (ne, nije ono što mislite – to je joga koja se vježba na visokim temperaturama) ili vježbajte odjeveni u više slojeva odjeće.

svakodnevni-detoks-stoj-slowliving

Naopačke

Znanstveno je dokazano da okretanje tijela naglavačke pomaže kardiovaskularnom, limfatičkom, endokrinom i živčanom sustavu. Pokušajte:

  • Svijeću
  • Stoj na glavi ili rukama
  • Nasloniti noge o zid

Skačite

Odskok je također sjajan način stimulacije limfatičkog sustava i poboljšanja cirkulacije. Danas nije teško nabaviti mali, prijenosni trampolin.

Suha četka za tijelo

Prije tuširanja „očetkajte“ tijelo ovom četkom, od glave do pete, od perifernih dijelova prema srcu. U nekim kulturama je to dugogodišnja tradicija kojom stimuliraju cirkulaciju i potiču izlučivanje štetnih tvari kroz najveći organ na tijelu – kožu.

Masaža

Ovo je vrlo važno! Masaža će vam popraviti cirkulaciju, stimulirati limfatički sustav i razbiti razne nakupine. To je sjajan osjećaj!

Moglo bi vas zanimati i: Sve potrebno za trodnevni detoks

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Unsplash

Možda će vam se svidjeti