Što sve uključuje holistički pristup životu?

by Dalia Žmegač-Kunić

Posljednjih godina puno čitamo o holističkom pristupu životu, a osobito u segmentu zdravlja. No, što holizam doista promiče i uključuje kod jednog modernog pojedinca?

Naime, ideja holizma potječe iz grčkog jezika i označava cjelinu. To znači da ne podržava razmišljanja u kojem vlastiti život vodimo kroz zasebne segmente i odvajamo zdravlje od obiteljskih odnosa, od poslovnog svijeta ili nekakvih hobija. Balans koji se ističe kroz holistički pristup zahtijeva prihvaćanje svih dijelova sebe kao jedne neodvojive cjeline kojoj je potrebno pristupati upravo tako, balansirano i kroz širu sliku u kojoj vidimo jedinstvo i sklad.

Zbogom stresu

Najveći neprijatelj sklada tijela i uma u današnje doba je svakako stres, stoga holistički kut gledanja želi otkloniti upravo taj štetni element kao potencijalnog uzročnika brojnih (zdravstvenih) problema. Mnogi zdravstveni problemi, bilo da se radi o fizičkom ili mentalnom zdravlju, danas izviru upravo iz stresa i napetosti kojima smo izloženi na dnevnoj bazi i teško nam je oduprijeti im se. Međutim, holizam kao takav ne zagovara način nošenja sa stresom kojim ćemo ga zamaskirati, već dublje proniknuti u sami sebe i potražiti inicijalni uzrok zbog kojeg se problem pojavljuje, bilo da je riječ o stresu ili nekoj konkretnoj zdravstvenoj tegobi. Kako biste krenuli u tom smjeru, od elementarne je važnosti naučiti se opuštati i usporiti ubrzani tempo kojim smo izloženi i više nego što smo toga uistinu svjesni.

Detoksikacija i zdrava prehrana

Holistički način života neminovno uključuje promišljanje i djelovanje u aspektu nutricionizma i zdrave prehrane. Okruženi smo milijunima opasnih toksina u okolišu kojim se krećemo i u kojem živimo, povećao se broj prijetećih virusa i bolesti, a dugovječnost je ozbiljno ugrožena, stoga je prirodan slijed bila potreba za prirodnijim rješenjima i poboljšanjem kvalitete prehrane. U holističkom pristupu prehrani nema mjesta fast food rješenjima, industrijski prerađenoj hrani, nedovoljnom unosu tekućine te nedostatku tjelesne aktivnosti. Upravo to je kratki vodič prema zdravijoj svakodnevici i obrascima koji će vam pomoći živjeti kvalitetniji i zdraviji život.

Svakodnevni dodir wellnessa

Svakodnevni wellness momenti idealan su dio holističkog načina života jer uključuju istinsku formulu harmonije u životu koju kroz holizam možemo tražiti. Održavanje zdravlja tijela i uma kroz wellness omogućuje nam da spriječimo pojavu raznih bolesti, reduciramo stres, umor i potaknemo pravi način opuštanja te balansa tijela i uma.

Rad na sebi

Rad na sebi je dugotrajni i duboki proces. Uz holistički pristup važno je zaboraviti na traženje instant rješenja i što bržeg dovršetka određenih zadataka koje smo si zadali, a svu pažnju potrebno je usmjeriti na promatranje šire i dublje slike prije konkretnih poteza. Pravu pomamu prošle je godine stvorila i psihologinja dr. Nicole LePera prestavivši knjigu „Mentalni restart – Prepoznaj svoje obrasce, ozdravi od prošlosti i stvori svoje Ja“. Spomenuta autorica kroz holistički pristup predstavila je razmišljanje u kojem ističe kako je ključ trajnih pozitivnih promjena u našim životima upravo moć pojedinca da vodi aktivniji i radosniji život. Njen Instagram profil The Holistic Psychologist prati oko pet milijuna ljudi, a to itekako dokazuje koliko je ljudima potrebna promjena i koliko su željni raditi na sebi u cilju promjene na bolje.

Dakle, holistički način života nije samo puka filozofija i izmišljotina modernog doba. To je dokazani način kako uz težnju potpunoj ravnoteži možemo biti nagrađeni sretnijim i kvalitetnijim životom, vitalnosti i boljim zdravljem. Ukratko, svime onime za čime svaki pojedinac danas sve više teži i traga.

Moglo bi vas zanimati i: Detoks kože toliko nam je potreban, a evo kako ga napraviti

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!