Sretan Svjetski dan roditelja: Ovo su načini na koje oni mijenjaju svijet

by Dalia Žmegač-Kunić

Ako ste sami sebe uvjerili kako superheroji u stvarnom svijetu ne postoje, ipak ćemo vas morati razočarati jer ste u potpunom krivu. Superheroji današnjice ogledaju se upravo u roditeljima, osobama koje posvećuju svoj život donošenju djece na svijet, kao i njihovom odgoju.

Budući da danas obilježavamo Svjetski dan roditelja, odlučili smo popisati načine na koje roditelji mijenjaju svijet u kojem živimo i tako ostavljaju trajni pečat na budućim generacijama. Zastanite na trenutak i zavirite na taj naš popis.

Razvoj moralnih vrijednosti

Jedna od najvažnijih uloga roditelja je upoznavanje djece s moralnim vrijednostima. Od malih nogu važno ih je naučiti koliko je važno biti pošten i poštovati druge, pomagati i dijeliti ljubav prema čovjeku i planetu na kojem živimo. Danas se susrećemo s brojnim krizama u društvu, a jedna od najvećih je upravo moralna kriza. Moralne vrijednosti su baza na kojoj bi roditelji trebali graditi svoj odgoj, a solidarnost, tolerancija i altruizam trebali bi biti pri samom vrhu životnog obrazovanja koje stječemo u vlastitim obiteljima.

Njegovanje zdravih međuljudskih odnosa

Danas više nego ikad svjedočimo otuđenosti pojedinca u društvu. Roditelji koji svojoj djeci od malena usađuju važnost harmoničnih odnosa i međuljudske povezanosti mijenjaju ne samo svijest svoje djece, već cjelokupnog društva u kojem žive i djeluju te u konačnici, utječu na cijeli svijet.

Ljubav

„Vjeruj u ljubav“ naslov je jedne od najpoznatijih pjesama (i albuma) nikad prežaljenog Olivera Dragojevića. U toj je pjesmi sažeta poanta i snaga ljubavi prema čovjeku i svijetu, jednostavno i jasno, baš kako bi trebalo biti. Kako Oliver pjeva da ljubav može promijeniti svijet i da ju je potrebno čuvati u dobru i zlu, upravo tako su i roditelji najvažniji nositelji tog zadatka. Oni svojim primjerom djeci moraju i trebaju pokazivati snagu svoje ljubavi, obiteljskog zajedništva, kao i beskonačne ljubavi prema djeci. Jedino na taj način ona će ju moći primiti i spremiti u svoja srca te širiti dalje u svijet.

Promicanje različitosti

Ljepota svijeta vidljiva je upravo u različitosti i djecu je važno naučiti kako nas različitosti ne odvajaju nego baš suprotno, spajaju. Promicanje tolerancije i razumijevanja trebalo bi biti među glavnim zadacima „roditeljskog posla“ kako bi djeca mogla usvojiti zdrave temelje za život bez predrasuda i diskriminacije.

Učenje o zdravom načinu života

Zdravlje je uvijek ono što jedni drugima najprije zaželimo prilikom svakog rođendana i blagdana. Kaže se kako zdrav čovjek može imati tisuću želja, a bolestan ima samo jednu; da ozdravi i to je najveća istina. Kako bi napravili sve što je u našoj ljudskoj moći da naša djeca ostanu zdrava i žive tu dugovječnost kojoj svi težimo, važno je promicati zdrav način života kroz zdravu i uravnoteženu prehranu, tjelesnu aktivnost i emocionalnu stabilnost.

Ne dopustite da Svjetski dan roditelja ostane samo još jedan beznačajni datum koji dođe i prođe. Neka vas upravo on potakne da od danas budete bolji roditelji i obnovite sjaj na svojim odgojnim metodama. Vi ste tu kako bi uz svoju djecu mogli ostaviti trajni zlatni trag za bolje danas i sutra.

Moglo bi vas zanimati i: Kako je hormon ljubavi oksitocin povezan s roditeljstvom?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!