Međunarodni dan obitelji – tri izazova s kojima se susreće moderna obitelj i kako im doskočiti

by Dalia Žmegač-Kunić

Obitelj nekad i obitelj danas definitivno više nemaju puno zajedničkih karakteristika, ali svi njeni članovi zasigurno još uvijek teže istome cilju: osjetiti što više ljubavi, zajedništva i sretnih trenutaka za pamćenje. Budući da se danas, 15. svibnja obilježava Međunarodni dan obitelji, od velike je važnosti posvetiti više pažnje svjesnosti o izazovima s kojima se suočava suvremena moderna obitelj.

Tehnologija

Iako ona prije svega olakšava život na brojne načine, istovremeno ima etiketu velike prijetnje kada su socijalne interakcije u pitanju. Obitelj je višečlana zajednica koja jednostavno zahtijeva vrijeme, posvećenost i konstantnu kvalitetnu komunikaciju. Ako se roditelji (ali i djeca) redovito zadube u ekrane, svatko u svom kutu stana, kakva slika obitelji nam ostaje? Dobivamo pojedince ovisne o virtualnom svijetu, igricama, društvenim mrežama, osobe koje zaboravljaju komunicirati i frustrirani su ako ih se u tome ometa situacijama iz stvarnog života.

Jesmo li svjesni koliko nas ekrani mogu promijeniti i koliko nam važnih trenutaka mogu ukrasti? Tehnologija nije loša. Tehnologija je sjajna zvijezda na nebu ljudskog napretka i trebamo ju koristiti sa zadovoljstvom i zahvalnošću. Međutim, ono što često zaboravljamo u životu je postaviti zdrave granice. Najprije sebi, a onda kroz svoj primjer i djeci.

Neka ekran postane ono što i treba biti, dobar prozor u svijet pozitivnih mogućnosti, a da pritom ne stvara zid između članova vaše obitelji. Smanjite korištenje tehnologije i koristite ju pametno. Fokusirajte se na to malo slobodnog vremena za kojim vapimo svaki dan i iskoristite ga na najbolji mogući način; u prirodi, u čitanju, poticanju djeteta da razvije novu vještinu, odvedite partnera/icu na romantičnu večeru, otkrijte novi zajednički hobi Mogućnosti je bezbroj, a na vama je samo da ih odaberete i češće prakticirate.

Nedostatak vremena

Sav taj stres i anksioznost o kojima se neprestano govori nisu nastali odjednom. Gomilali su se kroz generacije i izazove svojstvene određenom dobu. Moderna svakodnevica obilježena je brojnim pritiscima, a jedna od glavnih prijetnji svakako je vrijeme. Za njim jurimo kao bez glave silno se želeći bolje organizirati iz dana u dan, a ipak ga ne ulovimo, iscuri nam kroz prste brzo i nestvarno, baš poput pijeska u pješčanom satu. Jedna od najčešćih rečenica koju moderni čovjek izgovara je „Nemam vremena“, a ipak ga unatoč svemu tome nalazimo za sasvim krive stvari.

Obitelj je vrijednost koja nema cijenu i ona nam svakako mora biti prva na listi svih naših prioriteta i želja, osobito ako imamo i djecu koja bez naše pažnje i našeg vremena ne znaju i ne mogu. Kaže se da kada ima volje, ima i načina, stoga je od velike važnosti organizirati aktivnosti tako da obitelj pati najmanje ili nimalo. Ništa se neće dogoditi ako ne odgovorite na mail odmah nego iduće jutro. Isto vrijedi i za neopeglano rublje koje čeka u kutu vešeraja. Vaše dijete i partner/ica su daleko važniji od neutemeljene želje za rješavanjem prioriteta koji zapravo nisu prioriteti. Obrišite prašinu s kutija u kojima se nalaze društvene igre, uključite omiljenu glazbu, napravite nešto što vaša djeca posebno vole. Dopustite vam da osjete kako ste zaista tu za njih, prisutni duhom i tijelom, a ne zato što se to podrazumijeva ili prešutno traži od vas.

Komunikacija

Ovih dana na našim prostorima neprestano pratimo tužne scene iz Srbije i dolazimo do rasprava kojima su zaključak i zajednički nazivnik razgovor i komunikacija. Svi kritiziramo i pametujemo. Trebalo je ovo, trebalo je ono, a koliko mi uistinu pričamo sa svojom vlastitom djecom? Trošimo li vrijeme na razgovor o emocijama, kažemo li im da ih volimo, pokazujemo li im to na način da vide kako naše riječi nisu samo isprazni glasovi koji se izgube u visinama uz klepet ptičjih krila?

Kritike nikad nisu donijele plodove kojima smo težili, zato zaboravimo kritike, kako za sebe, tako i za svoju i tuđu djecu. Krenimo aktivno djelovati, svaki dan. Pokažimo svojoj djeci najprije svojim primjerom, a zatim i očekivanjima prema njima kako treba živjeti i koji su to momenti koji su vrijedni divljenja unutar jedne obitelji. Imajmo jedni za druge ljubavi dovoljno za iskrenu i otvorenu – neprestanu komunikaciju koja će onda iznjedriti samo novu ljubav u većoj dimenziji.

Život nisu (samo) godine, život je trenutak. Taj gloriozan moment koji postaje sjećanje donosi jedinstvenu priliku da radimo na sebi svaki dan, da dajemo najbolje od sebe kako bi svaki novi trenutak bio još bolji od prethodnog. Loši dani i loši trenuci nisu razlog da klonemo i odustanemo. Svi oni čine naš život našim, bogatim, raznolikim i impresivnim, a obitelj svim tim momentima daje dodatnu boju, mirisnije note i nalet neopisivih osjećaja koji će nas pratiti zauvijek.

Ne dopustite da vam vaša obitelj i vaša djeca iskliznu iz ruku poput spomenutog pijeska. Opipajte ga, osjetite na svojim dlanovima, zagrlite ga svim svojim osjetilima i vjerujte u moć i u ljubav obitelji.

Moglo bi vas zanimati i: Što znači biti sretan roditelj?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!