Spanakopita je grčka verzija pite napravljena od hrskavih slojeva kora punjenih (feta)sirom i špinatom

by Anđela Sabranović

Vikendom svi imamo više vremena i to nam ostavlja prostor za kreativnost u kuhinji. Možda upravo sada tražite inspiraciju za subotnji ručak… Ako želite sezonski recept vjerujemo kako će vas oduševiti spanakopita koja predstavlja grčku verziju pite koja je napravljena od hrskavih slojeva kora koje su punjene feta sirom i špinatom.

Recept je s nama podijelila Iva Finderle, mag.nutr. s kojom smo razgovarali i o podgrijavanju jela sa špinatom.

Uživajte u receptu koji vas očekuje u nastavku.

SPANAKOPITA

SASTOJCI:

  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 g neočišćenog (300g očišćenog) špinata
  • 300 g svježeg sira s vrhnjem
  • 100 g feta sira
  • 2 jaja
  • 50 mL mlijeka
  • 50 mL maslinovog ulja + malo za dinstanje špinata
  • sol i papar
  • 1 žličica suhih mediteranskih začina po želji
  • 6 kora za pita+ 1 za smjesu (paket od 300g)
  • 2 žlice sezamovih sjemenki

PRIPREMA:

  1. Operite listove špinata, posušite i narežite na manje trakice. Špinat možete oprati ranije, dobro ga posušiti i spremiti u vrećicu na zip u koju ste dodali papirnatu maramicu – na taj način ćete si značajno skratiti vrijeme pripreme, a možete ga tako čuvati u hladnjaku sigurno tjedan dana. Narežite luk i češnjak na sitnije.
  2. Na srednjoj vatri u malo dubljoj tavi na malo maslinova ulja popržite sitno narezani luk i češnjak s prstohvatom soli dok malo ne povenu. Kada povenu dodajte špinat narezan na trakice samo da malo povene. Pustite sa strane da se malo ohladi.
  3. Dok se špinat hladi, u zdjeli umutite 2 jaja, dodajte im svježi sir s vrhnjem, malo jači prstohvat soli, papar i začine te na kraju umiješajte špinat koji se malo ohladio. Jednu koru narežite na trakice pa ju umiješajte u smjesu. Na kraju, feta sir narežite na manje kockice i umiješajte u smjesu. Nemojte previše miješati, da vam ipak ostanu komadi feta sira u smjesi.
  4. Zagrijte pećnicu na 180°C (bez ventilacije).
  5. U čaši pomiješajte mlijeko i ulje u jednakim omjerima, s time ćete premazati kore. Dvije tekućine se neće miješati, ali to nema veze, svaki puta malo kistićem „promiješajte“ prije nego namažete koru.
  6. Pripremite okrugli pleh ili dublju tavu promjera 24 cm koja može u pećnicu. Uzmite jednu koru, presavijte ju na pola i položite u pleh/tavu. Kistićem premažite koru mješavinom mlijeka i ulja. Premažite koru i „sa strane“, tamo gdje vire iz pleha/tave. Uzmite drugu koru, presavijte ju na pola i postavite ju okomito na prvu, namažite mješavinom mlijeka i ulja. Isto ponovite s još dvije kore koje ćete položiti dijagonalno na prve dvije. Kore vam moraju malo „viriti vani“ jer ćete kasnije taj dio preklopiti preko punjenja.
  7. Preko kora izlijte smjesu sira i špinata.
  8. Uzmite jednu koru, presavijte ju na pola i položite preko smjese sira i špinata, kistićem premažite koru mješavinom mlijeka i ulja. Uzmite drugu koru, presavijte ju na pola i postavite ju okomito na prvu, namažite mješavinom mlijeka i ulja. Krajeve donjih kora koje „vire“ preklopite preko pita (kao cvijetić da se zatvorio). „Zalijepite“ kore s mješavinom ulja i mlijeka te dobro premažite cijelu pitu i posipajte sezamovim sjemenkama.
  9. Stavite ju peći u pećnicu 35-40 minuta. Prije rezanja pustite pitu da se malo ohladi.

Dobar vam tek! I ne zaboravite, pogledati, pomirisati, okusiti barem prvi zalogaj i jesti polako i s užitkom.

Moglo bi vas zanimati i: Zašto i kako sezonske namirnice postaju prvi korak ka zdravom i održivom načinu života saznali smo od magistre nutricionizma, Ive Finderle

Tekst: Iva Finderle, mag.nutr

Foto: Instagram profil @ivafi_healthylittletooth, privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!