Sama riječ “varivo” djeluje pomalo opuštajuće na nas jer nas odmah asocira na toplinu doma i mamine kuhinje.
A nakon blagdana tijekom kojih redovito pretjeramo s hranom, i to onom ne baš najboljom za naš organizam, variva nam dođu kao melem na ranu!
Ako se pitate zašto su variva zdrava, ona su prije svega savršen izvor vitamina i minerala, a uz to mogu zagrijati organizam i poboljšati probavu. Nije li upravo to ono što nam treba nakon šunkice, jaja i drugih uskrsnih blaga?
Svi znamo kako se variva jednostavno pripremaju, ali nutricionisti upozoravaju kako se ponekad nutritivna svojstva povrća gube zbog predugog kuhanja. Idealno bi bilo u varivu kombinirati cjelovite žitarice i povrće, ali budući da žitarice zahtijevaju duže kuhanje, povrće možete skuhati posebno.
Kako zgusnuti varivo na zdrav način?
Iako su naše mame i bake često radile zapršku, danas znamo za mnoge zdravije varijante. Jedna od njih je dodati sitno mljevene zobene pahuljice ili jedan dio variva pasirati i vratiti natrag.
Nutricionisti savjetuju u varivo i dodati što manje soli, a što više začinskog bilja. Kajenski papar i češnjak primjerice mogu značajno utjecati na naš imunitet te ih je odlično dodati u varivo.
Ovaj put smo pronašli recept za varivo od slanutka.
Slanutak je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima što ga čini vrlo dobrim za zdravlje, uključujući poboljšanje probave, regulaciju težine i smanjen rizik od raznih bolesti. Uz to, slanutak je bogat proteinima te je stoga odlična zamjena za meso u raznim vegetarijanskim jelima. U nastavku pogledajte jednostavni recept koji ćete sigurni smo često pripremati.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ako više nemate ostataka uskrsne hrane – jer, ipak, nećemo bacat hranu – ovo je možda najbolja ideja za današnji ručak! Ili sutrašnji. Varivo od slanutka uvijek će dobro sjesti.
Moglo bi vas zanimati i: Varivo s kvinojom i crvenom lećom – za prste polizati
Tekst: Anđela Sabranović
Recept: Recepti by Tina
Foto: Canva