Varivo je najbolji odabir nakon blagdana, a tu je i recept sa slanutkom

by Anđela Sabranović

Sama riječ “varivo” djeluje pomalo opuštajuće na nas jer nas odmah asocira na toplinu doma i mamine kuhinje.
A nakon blagdana tijekom kojih redovito pretjeramo s hranom, i to onom ne baš najboljom za naš organizam, variva nam dođu kao melem na ranu!
Ako se pitate zašto su variva zdrava, ona su prije svega savršen izvor vitamina i minerala, a uz to mogu zagrijati organizam i poboljšati probavu. Nije li upravo to ono što nam treba nakon šunkice, jaja i drugih uskrsnih blaga?

Svi znamo kako se variva jednostavno pripremaju, ali nutricionisti upozoravaju kako se ponekad nutritivna svojstva povrća gube zbog predugog kuhanja. Idealno bi bilo u varivu kombinirati cjelovite žitarice i povrće, ali budući da žitarice zahtijevaju duže kuhanje, povrće možete skuhati posebno.

Kako zgusnuti varivo na zdrav način?
Iako su naše mame i bake često radile zapršku, danas znamo za mnoge zdravije varijante. Jedna od njih je dodati sitno mljevene zobene pahuljice ili jedan dio variva pasirati i vratiti natrag.

Nutricionisti savjetuju u varivo i dodati što manje soli, a što više začinskog bilja. Kajenski papar i češnjak primjerice mogu značajno utjecati na naš imunitet te ih je odlično dodati u varivo.

Ovaj put smo pronašli recept za varivo od slanutka.

Slanutak je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima što ga čini vrlo dobrim za zdravlje, uključujući poboljšanje probave, regulaciju težine i smanjen rizik od raznih bolesti. Uz to, slanutak je bogat proteinima te je stoga odlična zamjena za meso u raznim vegetarijanskim jelima. U nastavku pogledajte jednostavni recept koji ćete sigurni smo često pripremati.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Zdravi I Fit – Recepti By Tina (@zdravi_i_fit_recepti_by_tina)

Ako više nemate ostataka uskrsne hrane – jer, ipak, nećemo bacat hranu – ovo je možda najbolja ideja za današnji ručak! Ili sutrašnji. Varivo od slanutka uvijek će dobro sjesti. 

Moglo bi vas zanimati i: Varivo s kvinojom i crvenom lećom – za prste polizati

Tekst: Anđela Sabranović

Recept: Recepti by Tina

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti