Varivo je najbolji odabir nakon blagdana, a tu je i recept sa slanutkom

by Anđela Sabranović

Sama riječ “varivo” djeluje pomalo opuštajuće na nas jer nas odmah asocira na toplinu doma i mamine kuhinje.
A nakon blagdana tijekom kojih redovito pretjeramo s hranom, i to onom ne baš najboljom za naš organizam, variva nam dođu kao melem na ranu!
Ako se pitate zašto su variva zdrava, ona su prije svega savršen izvor vitamina i minerala, a uz to mogu zagrijati organizam i poboljšati probavu. Nije li upravo to ono što nam treba ovih dana?

Svi znamo kako se variva jednostavno pripremaju, ali nutricionisti upozoravaju kako se ponekad nutritivna svojstva povrća gube zbog predugog kuhanja. Idealno bi bilo u varivu kombinirati cjelovite žitarice i povrće, ali budući da žitarice zahtijevaju duže kuhanje, povrće možete skuhati posebno.

Kako zgusnuti varivo na zdrav način?

Iako su naše mame i bake često radile zapršku, danas znamo za mnoge zdravije varijante. Jedna od njih je dodati sitno mljevene zobene pahuljice ili jedan dio variva pasirati i vratiti natrag.

Nutricionisti savjetuju u varivo i dodati što manje soli, a što više začinskog bilja. Kajenski papar i češnjak primjerice mogu značajno utjecati na naš imunitet te ih je odlično dodati u varivo.

Ovaj put smo pronašli recept za varivo od slanutka.

Slanutak je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima što ga čini vrlo dobrim za zdravlje, uključujući poboljšanje probave, regulaciju težine i smanjen rizik od raznih bolesti. Uz to, slanutak je bogat proteinima te je stoga odlična zamjena za meso u raznim vegetarijanskim jelima. U nastavku pogledajte jednostavni recept koji ćete sigurni smo često pripremati.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Zdravi I Fit – Recepti By Tina (@zdravi_i_fit_recepti_by_tina)

Ako više nemate ostataka blagdanske hrane – jer, ipak, nećemo bacati hranu – ovo je možda najbolja ideja za današnji ručak! Ili sutrašnji. Varivo od slanutka uvijek će dobro sjesti. 

Moglo bi vas zanimati i: Varivo s kvinojom i crvenom lećom – za prste polizati

Tekst: Anđela Sabranović

Recept: Recepti by Tina

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!