Prakticiranje joge tri puta tjedno može smanjiti simptome migrene

by Anđela Sabranović

Prakticiranje joge može biti izuzetno korisno za osobe koje se susreću s migrenama. Provedeno je i istraživanje koje je pokazalo kako joga može smanjiti učestalost, trajanje i bol od migrene.

Prema Healthlineu Dr, Rohit Bhatia je proveo istraživanje na uzorku od 114 osoba koje su imale između 18 i 50 godina. Svi su imali migrene svaki mjesec i to između 4 i 14 puta. Ljudi su nasumično raspoređeni u dvije skupine: oni koji su samo na lijekovima i oni koji su također prakticirali jogu.

Objema skupinama dani su odgovarajući lijekovi i savjetovanje o promjenama načina života, poput dovoljno sna, tjelovježbe i dobre prehrane.

Joga grupa je bila podvrgnuta vježbi joge tri dana u tjednu tijekom jednog mjeseca. Praksa je uključivala vježbe disanja, meditaciju i položaje joge. Nakon prvog mjeseca vježbali su jogu kod kuće pet dana u tjednu dodatna dva mjeseca.

Sudionici su zapisivali sve podatke o migreni, uključujući trajanje epizode, težinu i lijekove koje su uzimali.

Dok su svi vidjeli poboljšanja, korist je bila veća kod onih koji su dodali jogu u svoju svakodnevicu. Ta je grupa započela s prosječnih 9,1 glavobolja mjesečno, a završila tromjesečno razdoblje istraživanja s 4,7 glavobolja mjesečno – smanjenje od 48 posto. Grupa koja je uzimala samo lijekove započela je studiju prijavljujući 7,7 glavobolja mjesečno i prijavivši 6,8 mjesečno na kraju razdoblja studije. Zabilježili su pad od 12 posto.

Nakon 3 mjeseca, prosječan broj tableta koje su uzeli oni u skupini joge smanjio se za 47 posto. Prosječna količina tableta uzetih u skupini koja je uzimala samo lijekove smanjila se za oko 12 posto tijekom istog vremena.

“Naši rezultati pokazuju da joga može smanjiti ne samo bol, već i troškove liječenja migrene”, rekao je Bhatia u izjavi. “To može biti prava promjena, posebno za ljude koji si teško priušte lijekove. Lijekovi se obično prvo propisuju, a neki mogu biti skupi.”

Za kraj možemo zaključiti kako svakako vrijedi isprobati jogu ako se suočavate s čestim migrenama jer ne možete apsolutni ništa izgubiti, a možete jako puno dobiti. Sretno!

Moglo bi vas zanimati i: Migrena – Krije li se uzrok možda u crijevima?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!