Pobjegnite ljetnim vrućinama u stare drevne zidine dvorca Dubovac

by Anđela Sabranović

Legende i bajke uvijek se kriju među zidinama starih dvoraca, a zidine dvorca Dubovac iz 13. stoljeća pozivaju na pravo (ljetno) osvježenje, srednjovjekovnu atmosferu u restoranu, zanimljiv muzejski postav i panoramski pogled na cijeli Karlovac. Tko bi tome odolio?!

Na samo 60-ak kilometara udaljenosti od Zagreba, u „gradu susreta“ kako zovu Karlovac, smjestio se Stari grad Dubovac sagrađen na vrhu brijega iznad Kupe. Dubovac ima nepravilni oblik četverokuta s tri okrugle i jednom četverokutnom branič-kulom omeđeno zidinama. Zaista, grad sam za sebe. Ime je dobio po dubu odnosno hrastu lužnjaku koji raste u okolici. Mijenjajući vlasnike kroz svoju povijest, od plemićkih obitelji do austrijskih careva, među kojima su bili Zrinski i Frankopani, zadnji njegov vlasnik postaje grad Karlovac 1896. godine.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Misterion (@misterionsi)

Jedan je od najstarijih dvoraca u Hrvatskoj, nakon rekonstrukcije sredinom 20. stoljeća, Dubovac ostaje jedan od najbolje očuvanih dvoraca srednjovjekovne arhitekture i spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Posjetom Dubovcu možete uživati prvenstveno u njegovoj autohtonoj arhitektonskoj ljepoti, kulama i branič-kuli, a zatim i u muzejskim izložbama i edukativnim radionicama za djecu i odrasle što ga čini mjestom idealnim za posjet obitelji.

U muzeju ćete pronaći arheološke artefakte, srednjovjekovno oružje te predmete iz svakodnevnog života kroz stoljeća. Dvorac Dubovac često je domaćin različitih kulturnih događanja, uključujući srednjovjekovne festivale, koncerte, kazališne predstave i sajmove.

Dvorište unutar zidina krije restoran za okrjepu s autohtonim jelima, izvorni bunar, a navodno postoji i tunel ispod dvorca. No znate i sami kako je to s legendama; iako mogu nositi određene rizike povezane s iskrivljenjem povijesti, često rado odabiremo vjerovati u njih jer legende golicaju našu maštu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Mario Klc (ML) (@mario_klc.ml)

Doživljaj stare povijesti upotpunit će i panoramski pogled s vrha kule na prekrasnu prirodu kojom se ponosi karlovačko područje. S obzirom na to i da je Karlovac poznat kao grad kroz koji prolaze sve ceste (nešto poput Rima, rekli bismo), posjet dvorcu Dubovac može biti dio šire turističke rute koja uključuje istraživanje Karlovca, njegovih rijeka, parkova i drugih povijesnih znamenitosti.

Zašto ne biste upoznali ovaj dio Hrvatske na svom putu prema obali gdje provodite godišnji odmor ili naprosto pobjegnete na jedan vikend getaway u legende i bajke.

RADNO VRIJEME DUBOVAC STAROG GRADA

Od lipnja do rujna, svaki dan osim ponedjeljka je od 10 do 20 sati.
Od listopada do svibnja, svaki dan osim ponedjeljka je od 10 do 18 sati.
Ponedjeljkom, blagdanima i praznicima je zatvoreno.
Zadnji ulaz je pola sata prije zatvaranja.

Moglo bi vas zanimati i: Prijedlog za jednodnevni izlet: Otkrijte očaravajući otok Prvić

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Instagram, Digitalni tisak Karlovac

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!