Ove tri jednostavne stvari mogu vam smanjiti rizik od raka

by Nataša Krstičević

Rak je riječ od koje mnogi strepe. To je posljednje što želite čuti od liječnika – kojom ga god riječju nazvali, ostaje isto. Pa kad vam netko kaže da možete jednostavnim koracima smanjiti rizik od raka, onda ćete, logično, naćuliti uši.

E, pa nadamo se da dobro slušate – odnosno gledate. Rizik od raka možete znatno smanjiti ako: uzimate vitamin D, omega-3 riblje ulje te vježbate, i to vrlo jednostavne vježbe. Uz ove korake koji vam se čine gotovo smiješnima, možete smanjiti rizik od raka za čak dvije trećine u dobi iznad 70 godina. Potvrđeno je to istraživanjem.

A istraživanje je u Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i Portugalu provedeno u sklopu kliničkog testiranja pod nazivom DO-HEALTH, u koje je uključeno više od 2000 osoba starije životne dobi. Rak je krivac za više od 10 milijuna smrti godišnje, a mogućnost da dobijete neki oblik povećava se s godinama.

Od lijeka do prevencije

Voditelji istraživanja pojasnili su da su pokušali kombinirati nekoliko općih preporuka kako bi ispitali što najbolje funkcionira, jer već i liječenje raka se provodi često kombinacijom nekoliko takvih postupaka. Sada je samo to liječenje pretvoreno u prevenciju.

U ovom je istraživanju tim stručnjaka ustanovio dobrobiti kumulativnog učinka visokih doza vitamina D, omega 3 masnih kiselina i jednostavnih kućnih strategija – vježbanja. Ovo je prva ovakva studija i mogla bi uvelike utjecati na preporuke za prevenciju raka kod starijih osoba.

Naime, vitamin D sprječava rast stanica raka, a omega-3 masne kiseline sprječavaju normalne stanice da se pretvore u kancerogene. Povrh tog, fizička aktivnost pomaže imunitetu i smanjuje moguće upale u organizmu, što bi moglo obraniti organizam od tumora

Dobitna kombinacija

Sudionici studije podijeljeni su u osam grupa, kako bi se ustanovila prava doza koja „radi posao“. Jedna je grupa dobivala 50 mikrograma vitamina D3 dnevno, što je dvostruko više od preporučene dnevne doze za tu dob. Dobivali su i jedan gram omega-3 masnih kiselina i vježbali triput tjedno. Ne mora to uopće biti naporna i intenzivna vježba. Možete i plesati kod kuće, penjati se stepenicama…

Ostale skupine dobivale su ili samo jednu od tih stavki ili placebo. Svi su sudionici imali redovite sistematske zdravstvene preglede jednom godišnje. Svaka od terapija pokazala se donekle učinkovitom, dok se kombinacija sve tri pokazala dobitnom kombinacijom.

Da vježbanje čini dobro organizmu više je i suvišno govoriti. Vitamin D3 postao je vrlo popularan s početkom pandemije, kad se puno govorilo o njegovu utjecaju u prevenciji od koronavirusa. Omega-3 masne kiseline, pak, također su uvijek na „meniju“ kad se govori o zdravoj prehrani i zdravlju općenito. Ne čude, stoga, previše, ovi rezultati.

Ono što bi moglo začuditi je da se oglušite na ovakve preporuke, budući da ne mogu donijeti baš ništa negativno. Ne košta vas, stoga, ništa da ih se počnete pridržavati.

Moglo bi vas zanimati i: Prehrana za oboljele od raka

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti