Ove novogodišnje odluke dobre su za fizičko i mentalno zdravlje!

by Anđela Sabranović

Novogodišnje odluke su ono o čemu se priča ovih dana! Početak godine za mnoge od nas doista zvuči kao prilika za novi početak, ali zašto se onda događa da svoje, u ponoć čvrsto donesene novogodišnje odluke zaboravimo poslije nekoliko tjedana?


Razlog je možda u tome što za neke od njih nismo dovoljno zreli, za neke jednostavno nismo spremni, a od nekih jednostavno ne vidimo dovoljno koristi da bi nas motivirale da ih se pridržavamo.
Osim toga, naši ciljevi često nisu dovoljno detaljno definirani.
Stoga smo u nastavku izdvojili novogodišnje odluke koje će vas doista voditi ka kvalitetnijem i zdravijem stilu života.

1. Jest ću više neprerađene hrane

Vjerujemo kako nije potrebno ni objašnjavati koliko konzervansi i ostali dodaci loše djeluju na naše zdravlje. Ove godine donesite odluku kako ćete manje namirnica kupovati u trgovinama, a više na lokalnim tržnicama, odnosno od provjerenih malih proizvođača i vidjet ćete kako će se vaše navike spontano promijeniti. Kada pomno isplanirate obroke shvatit ćete kako zapravo bazu zdravih jela čine povrće, riba i meso, a to su definitivno namirnice koje je najbolje kupovati kod lokalnih proizvođača

2. Izbacit ću šećere iz prehrane

Znamo kako šećer ne čini ništa dobro našem organizmu i kako svi lako postajemo ovisnici o njemu. Ako ga ne možete potpuno izbaciti, barem pokušajte ograničiti unos. Za početak izbacite šećer iz svoje kuhinje i umjesto njega kupite prirodni zaslađivač.

3. Kvalitetnije ću spavati

San značajno utječe na naše zdravlje i često je njegova kvaliteta važnija od kvantitete. Zato se u novoj godine posvetite ritualima koji će voditi ka mirnijem snu. Dokazano je da plavo svjetlo mobitela prije spavanja uzrokuje lošiji san te za početak možete izbaciti naviku korištenja mobitela 2 h prije spavanja.

4. Točno ću definirati vrijeme za fizičku aktivnost

Mnogi od nas vježbaju doma, ali kada nemamo točno definirano vrijeme za tjelovježbu, skloni smo je preskočiti. Zato u novoj godini definirajte točne termine i pridržavajte ih se.

5. Prakticirat ću self-care i provoditi više vremena sam(a) sa sobom

Tko se ne zna brinuti o sebi, ne zna ni o drugom. Točka!

6. Kuhat ću više doma

Predlažemo vam da u novoj godini planirate tjedne obroke, obavljate tjednu nabavku namirnica, a samim tim promjenama ćete sigurno i više kuhati što će vas dovesti do zdravijeg stila života. Ovo je taktika koja provjereno djeluje.

7. Ograničit ću si vrijeme pred ekranom

Znate li uopće koliko vremena dnevno provodite na mobitelu? Instalirajte neku od aplikacija za praćenje i za početak se suočite s istinom. Onda ćete jednostavno i sami znati da je vrijeme za promjene.

meditacija-odluke-slowliving

8. Isprobat ću meditaciju

Jeste li ikad pomislili kako je udah prvo što uradimo kada dođemo na svijet, a izdah posljednje što uradimo kada odlazimo s njega? Pravilno disanje nas povezuje s našim unutarnjim bićem i bilo bi jako dobro da ovo bude godina u kojoj ćete početi meditirati. Bit će to vrlo korisno za vaše mentalno zdravlje.

9. Koristit ću prirodnija sredstva za kućanstvo

Količina štetnih tvari u sredstvima za čišćenje je zabrinjavajuća. U novoj godini razmislite o prirodnijim sredstvima koja su jednako učinkovita, a ne narušavaju vaše zdravlje.

10. Isprobat ću novi hobi

Hobiji hrane našu dušu i zato ih ne smijete zanemarivati. Ako ne znate što je hobi za vas, razmislite o svemu što vas je radovalo dok ste bili djeca. Sigurno će vam nešto pasti na pamet!

Moglo bi vas zanimati i: Fitness trendovi koji će u potpunosti preuzeti 2022. godinu

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti