Otkrijte tri inovacije u zaštiti kože od sunca

by Dalia Žmegač-Kunić

Ljeto nam je nadohvat ruke, što kalendarski, što prema vremenskim prilikama. Dani su sve duži, a sunce sve jače grije i poziva nas na boravak na otvorenom. No, kao i svake godine, ono na što je potrebno posebno pripaziti je zaštita kože od sunca.

Štetni utjecaj sunčevih UV zraka na ljudsko zdravlje tema je koju ne biste smjeli propustiti kako biste se adekvatno informirali i pripremili na ljetnu sezonu. Uživanje u ljetnim radostima bez opeklina i oštećenja kože je itekako moguće uz odgovorno izlaganje suncu (preporuke su do 9:00 i od 17:00 nadalje). Dodatne mogućnosti zaštite kriju se i u tehnološkom napretku, odnosno inovacijama u sferi proizvoda, materijala i uređaja koji pomažu u zaštiti kože na načine koje prije nismo mogli niti zamisliti.

SPF formula

U današnje vrijeme i nije neka novost da postoje SPF formule koje se koriste kod proizvodnje krema i ostalih kozmetičkih preparata za sunčanje. Međutim nova generacija preparativne kozmetike sadrži lakšu teksturu i filtere kao što su cinkov oksid ili titanijev dioksid koji reflektiraju sunčeve UVA i UVB zrake. Upravo su UVB zrake one koje izazivaju površinska oštećenja kože poput opeklina.

Pametne tkanine

Ekstenzija napretka ogleda se i u tkaninama koje pružaju posebnu, dodatnu zaštitu od štetnih sunčevih zraka. Ako samo malo podrobnije istražite ponudu modnih brendova, pronaći ćete specijalne značajke odjeće za kupanje i sportske aktivnosti koje mogu regulirati temperaturu tijela i pružiti adekvatnu zaštitu za bezbrižnije uživanje u ljetnim radostima.

Moderna tehnologija

Personalizacija je uvijek dobar pristup, u bilo kojoj sferi poslovanja i ponašanja u životu jer živimo u doba kada smo opterećeni velikim brojem informacija koje je potrebno itekako filtrirati u smjeru naših vlastitih afiniteta i interesa. Moderna tehnologija s personalizacijom ide pod ruku i u području zaštite kože od sunca jer danas postoje brojne aplikacije uz koje možete čitati sadržaj koji vas zanima i prakticirati savjete baš za vaš tip kože.

Primjer takve aplikacija je QSun—Vitamin D & UV Tracker. Tu možete pronaći svoj trenutni UV (ultraljubičasti) indeks, saznati informacije o vremenu zalaska i izlaska sunca i primati personalizirane preporuke za zaštitu od sunca.

U aplikaciju možete unijeti čak i podatke o svom tipu kože kako bi preporuke bile što točnije.

Informiranje na vrijeme i pravovremena primjena praksi u vidu najbolje moguće zaštite od štetnog sunčevog zračenja omogućava vam i prilagođavanje ljetne  rutine onako kako vama najbolje odgovara. Očuvanje zdravlja vaše kože i sprječavanje rizika od kožnih oboljenja jedni su od ključnih ciljeva koje biste trebali implementirati cijele godine, a posebno u trenutku kada ljeto kuca na vrata.

Moglo bi vas zanimati i: Kožu za sunce moramo pripremiti izvana, ali i iznutra

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels, https://sunindex.co/

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!