Otkrijte nordijsko hodanje koje vraća ravnotežu duha i tijela

by Anđela Sabranović

Da je kretanje od iznimne važnosti za ljudsko zdravlje, to već zasigurno znate svi, no koliko ste upoznati s dubljim benefitima hodanja? Ususret Europskom tjednu mobilnosti koji se svake godine održava 16. – 22. rujna, istražili smo sve dobrobiti (nordijskog) hodanja.

Iako stručnjaci upozoravaju da hodanje ne bi trebala biti jedina tjelesna aktivnost kojom se bavimo jer nam je prirodna i trebali bismo na nju gledati kao na nužnost, ona zaista predstavlja tjelesnu aktivnost. To dodatno potvrđuje činjenica da prilikom hodanja sudjeluje svih 600 mišića u ljudskom tijelu. Znanost je potvrdila kako je 30 minuta hodanja dnevno dovoljno za značajno poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja. No, ne govorimo o šetanju s noge na nogu. Tempo hodanja koji je određen kao najzdraviji je normalni i umjereni. Hodanje dakle utječe na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, smanjuje rizik od visokog tlaka, pomaže u borbi s mršavljenjem, nesanicom, depresijom i poboljšava raspoloženje.

Ukoliko ste već davno apsolvirali obično hodanje i željeli biste probati nešto malo drugačije, a niste baš sportski tip, dajte priliku nordijskom hodanju i istražite s nama sve tajne ove zanimljive aktivnosti. Ova vrsta hodanja ime je dobila prema treningu nordijskog trčanja sa skijama koje se izvodilo baš na snijegu u svrhu razgibavanja na području Finske devedesetih godina prošlog stoljeća. Ako ne znate što je to i niste se nikada s njime susreli, nordijsko hodanje je zapravo obično hodanje umjerenog tempa koje se izvodi uz štapove specijalno dizajnirane za ovaj oblik aktivnosti. Uloga štapova je mogućnost povećanja intenziteta hoda uz pravilan pokret i povećavanje rada mišića gornjeg dijela tijela. Na taj način potrošnja energije se povećava za gotovo 50 % u usporedbi s hodanjem bez štapova. Osim toga, štapovi pomažu kod pravilnog držanja tijela tijekom hodanja kako bi se smanjilo opterećenje na donji dio tijela.

Iako je nordijsko hodanje prilagođeno svima, bez obzira na dob, spol ili razinu kondicije, prije nego krenete prakticirati tu trendi aktivnost, savjetujemo vam da se svakako informirate uz stručne savjete trenera i stručnjaka iz ovog područja. To je važno kako biste mogli i znali slijediti pravilnu tehniku hodanja, držanja te u konačnici, pravilnog korištenja štapova koji bi se trebali odabrati sukladno vašoj visini.

Ukoliko ste spremni na nove jesenske avanture i želite sebi priuštiti izlazak iz dobro poznate komfor zone, pridružite se grupi za nordijsko hodanje i potaknite novu mišićnu izdržljivost te poboljšajte pravilno držanje i ostvarite ravnotežu duha i tijela.

Moglo bi vas zanimati i: Pet wellness navika za kvalitetniju svakodnevicu

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti