Može li šetnja biti dovoljna tjelovježba?

by Anđela Sabranović

Sama riječ šetnja nekako nas potiče na razmišljanje o nečem lijepom i opuštajućem. Malo što djeluje tako umirujuće na nas poput šetnje u prirodi.
S druge strane, riječ tjelovježba nas asocira na napor, umor i slično. Zato smo se zapitali možemo li umjesto tjelovježbe jednostavno šetati? Odgovori stižu u nastavku.

Istraživanja su pokazala kako je šetnja jedan od najpodcjenjenijih oblika tjelovježbi jer upravo ona ima nevjerojatne benefite za naše psihičko i fizičko zdravlje.

Iako primjerice trčanje, koje je fizički zahtjevnije donosi brže rezultate, ono ne odgovara svima. S druge strane hodati mogu i osobe sa zdravstvenim problemima (poput bolova u koljenima, leđima).

Prednosti šetnje su sljedeće:

 • održava kardiovaskularno zdravlje
 • smanjuje depresiju
 • popravlja raspoloženje
 • smanjuje utjecaj stresa
 • gubitak kilograma
 • poboljšava cirkulaciju
 • smanjuje rizik od tumora

Šetnja je toliko dobra za naše mentalno zdravlje da se čak može smatrati oblikom meditacije.

Stručnjaci preporučuju da tjedno šetate oko 2 h i 30 min tjedno te da pređete oko 10 kilometara. To možete rasporediti na 5 dana u tjednu uz 30 minuta šetnje dnevno. Toliko doista svi možemo izdvojiti, zar ne?

Dodatni savjeti za šetnju

 1. Unaprijed definirajte točno vrijeme u tjednu za šetnju. Možete odlučiti da će biti dio vaše jutarnje rutine i razlog ranijeg ustajanja. Mi doista ne možemo zamisliti bolji početak dana.
 2. Ako trebate dodatnu motivaciju, možete se s vama dragom osobom dogovoriti da zajedno šetate. Tako ćete jedno drugo motivirati.
 3. Glazba djeluje opuštajuće te je možete uključiti u svoje šetnje.
 4. Tijekom lošeg vremena možete šetati po trgovačkom centru ili pak na traci za trčanje. Izgovorima za izbjegavanje šetnje tako neće biti mjesta.

Za kraj zapamtite da kada pronađete oblik tjelovježbe koji je doista za vas, s osmijehom ćete ga prakticirati. Možda je upravo šetnja ono što ste tražili… Probajte, nemate što izgubiti!

Moglo bi vas zanimati i: 30 minuta aktivnosti na dan koje nećete ni primijetiti

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!